Fysik

Gitterkonstanten

30. maj 2018 af Markus12312 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan beregner man gitterkonstanten?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2018 af peter lind

Hvis du har fået opgivet antal linjer pr. mm er det det reciprokke af det tal


Svar #2
30. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

1000 linjer /mm og 300 linjer/mm


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2018 af peter lind

så er det henhodsvis 1/1000 mm-1 og 1/300 mm-1


Svar #4
30. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

men hvordan regner du det ud?


Svar #5
30. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

så det er også det samme som 1,001nm?


Svar #6
30. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

hvad skal man bruge gitterkonstanten til?


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. maj 2018 af mathon

                                                          \small \textbf{1 mm = }\mathbf{10^6}\textbf{ nm}

1000 linjer pr mm.

             \small d=\frac{1\; mm}{1000}=10^{-3}\; mm=\left (10^{-3}\; mm \right )\cdot 10^6 \; \tfrac{nm}{mm}=10^{-3+6}\; nm=1000\; nm 

300 linjer pr mm.

             \small \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! d=\frac{1\; mm}{300}=\tfrac{1}{3}\cdot \left (10^{-2}\; mm\right)=\tfrac{1}{3}\cdot \left (10^{-2}\; mm \right )\cdot \left (10^6 \; \tfrac{nm}{mm} \right )=\tfrac{1}{3}\cdot10^{-2+6}\; nm=\frac{10000}{3}\; nm=3333.33\; nm


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. maj 2018 af mathon

#6
         \small \textup{Gitterkonstanten \textbf{d} indg\aa r i gitterformlen:}

                                               \small d\cdot \sin\left ( \varphi _n \right )=n\cdot \lambda                                                         

         \small \textbf{til beregning af b\o lgel\ae ngden:}

                                               \small \lambda=\frac{d}n{}\cdot \sin\left ( \varphi _n \right )


Svar #9
30. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

TUSIND TAK!


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. maj 2018 af peter lind

nano står for 10-9 så den første er 106 nm-1.

Et optisk gitter bruges til at måle bølgelængder.


Svar #12
30. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

a)     Udregn derefter vinklen φn for den retvinklede trekant, som udspændes af gitteret, 0. ordenspletten og 1. ordenspletten. Det samme gøres for 2. ordenspletten.

hvordan gøre det


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. maj 2018 af peter lind

tan(φ) er afstanden fra 0 orden til 1 orden delt med afstanden til lærredet


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. maj 2018 af mathon

              \small \varphi _1=\sin^{-1}\left (\frac{1}{d}\cdot \lambda \right )           

              \small \varphi _2=\sin^{-1}\left (\frac{2}{d}\cdot \lambda \right )

\small \textup{eller}
              \small \varphi _1=\tan^{-1}\left (\frac{x_1}{L}\right)               \small \textup{hvor \textbf{L} er afstanden fra gitter til sk\ae rm.}

              \small \varphi _2=\tan^{-1}\left (\frac{x_2}{L}\right)                   


Svar #15
30. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

altså skal jeg bare sige: sin phi=n*lapda/d?


Brugbart svar (0)

Svar #16
30. maj 2018 af peter lind

λ skrives lampda. Hvis du kender bølelængden så ja, ellers som #13


Svar #17
30. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

hvad er x1 og x2?


Svar #18
30. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

og hvad er tan?


Svar #19
30. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

hvordan findes lampda


Brugbart svar (0)

Svar #20
30. maj 2018 af peter lind

#17  x1 og x2 er slet ikke omtalt

#19  af sin(φn) = λ*n


Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.