Fysik

Fotoelektiske effekt

24. maj 2018 af 10986 - Niveau: B-niveau

Hej håber nogle kan hjælpe mig med dette sprøgsmål..

Jeg har selv prøvet men kan ikke få det rigtige facit som er  Efoton = 2,85 eV.

Derudover benytter jeg i min beregning slet ikke alt den oplyste data som fx gitter med 300 linjer pr mm og afbøjningsvinklen som er 7.5 grader.

Håber nogle kan guide mig til det rigtige facit :-)

Vedhæftet fil: sprøgsmpl 7.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2018 af Jerslev

Hvad har du fået bølgelængden af lyset til?
- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. maj 2018 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2018 af mathon

                 \small \lambda =\left (3333.33\; nm \right )\cdot \sin(7.5\degree)=3126.66\; nm

                 \small E_{lampe} =\frac{h\cdot c}{3126.66\; nm}=\frac{1239.84\; eV\cdot nm}{3126.66\; nm}=0.40\; eV


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. maj 2018 af mathon

korrektion grundet fejlaflæst display:

                \small \small \lambda =\left (3333.33\; nm \right )\cdot \sin(7.5\degree)=435.087\; nm

                 \small E_{lampe} =\frac{h\cdot c}{\lambda }=\frac{1239.84\; eV\cdot nm}{435.087\; nm}=2.85\; eV

\small \textup{Ovenn\ae vnte lampe vil derfor ved fotoelektrisk effekt kunne l\o srive elektroner fra natrium.}


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2018 af mathon

detaljer:
                    \small h=6.62608\cdot 10^{-34}\; J\cdot s=4.13567\cdot 10^{-15}\; eV\cdot s

                    \small h\cdot c=\left (4.13567\cdot 10^{-15}\; eV\cdot s \right )\cdot \left ( 2.99792\cdot 10^{17}\; \tfrac{nm}{s} \right )=1239.84\; eV\cdot nm


Svar #6
29. maj 2018 af 10986

Hej mangle tak for din besvarelse :-) 

I din udregning hvor du finder lampa er det vel gitter ligningen du benytter.

- Og så vælger du bare at sætte afbøjningsordenen til 1?

Jeg kan ikke helt gennemskue hvordan du kommer frem til 3333.33nm

Mvh


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. maj 2018 af mathon

#6
             \small \textup{Afstanden mellem 300 streger er 1 mm}

             \small \textup{Afstanden mellem 2 nabostreger er } \frac{1\; mm}{299} \approx \frac{1}{300}\; mm

              \small 1\; mm=10^6\; nm

              \small \frac{1}{300}\; mm=\frac{1}{300}\cdot 10^6\; nm=3333.33\; nm


Svar #8
30. maj 2018 af 10986

Århhh okay - mange tak for din hjælp! :-)


Skriv et svar til: Fotoelektiske effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.