Matematik

Hjælp til at finde forskriften

07. juni 2018 af Julews (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Er i tvivl om, hvad forskriften til denne tabel er, jeg ved det er en lineær funktion og eftersom den stiger med 3 hver gang må a vel være 3?

Vedhæftet fil: silleben.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
07. juni 2018 af SuneChr

y = 1·x + 3        a = 1     b = 3
Når a = 1,  vil vi udelade faktor 1 foran x og skrive
y = x + 3


Svar #2
07. juni 2018 af Julews (Slettet)

Men hvad så med a?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2018 af OliverHviid

Læs Sunes kommentar én gang til... når a=1, så kan man blot skrive y=x+3, da y=1x+3 er overflødigt, fordi 1-tallet er underforstået.


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. juni 2018 af Skovg (Slettet)

Og omvendt hvis at a= -1 ville man så bare skrive -x.

I dit eksempel har du har nemlig kun ét x, ligesom at hvis du havde 2 x'er ville du skrive 2*x / 2x. Så derfor kan du bare skrive x istedet for 1x da det er underforstået ar du så kun har 1x når du skriver x.


Hypotetisk eksempel:
•(Ikke fordi at det er en ting man ville gøre da grafen så ville være vandret, men hvis at a=0 ville du heller ikke skrive 0x men blot udelade at skrive x overhovedet og derfor kun b-værdien. Dette ville du dog ikke komme ud for, men er bare et eksempel).•

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2018 af AMelev

#0 Hvordan kom du frem til nedenstående observation? Kig lige på tabellen igen. 

#0

eftersom den stiger med 3 hver gang må a vel være 3?


a er det tal, y stiger med, når x stiger med 1, og b er værdien i 0.


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. juni 2018 af matildegrndahl

y = a*x+b,

hvor a = hældningskoefficienten (altså hvor meget grafen stiger med, når du går én hen ad x-aksen) og b = begyndelsesværdien (altså hvor den skærer y-aksen). 

Hvis du prøver at tegne grafen, kan du lettere finde forskriften. 

I tabellen kan du se, at grafen skærer y-aksen i 3, dvs. at b vil være 3. 

Formlen ser nu således ud: y = a*x+3. 

Du kan se, at hver gang du går én hen ad x-aksen, så stiger y med 1. 

Dvs. at din hældningskoefficient er lig med 1, altså a=1. 

Og når der er 1*x, er vi i matematikkens verden dovne og skriver bare x. 

Så formlen vil altså se således ud: y = x+3 :) 


Skriv et svar til: Hjælp til at finde forskriften

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.