Fysik

Nyttevirkning, varmeenergi

08. juni 2018 af laxdal (Slettet) - Niveau: C-niveau
Hvordan finder jeg nyttevirkningen af varme energi?
Er det muligt?

Sidder med et eksperiment om elektrisk energi, hvor jeg skulle måle hvor meget watt en elkedel brugte i 60s, dog hvor varme energi er inddraget i den form at vandet som elkedler opvarmer.
Er det muligt at kunne finde nyttevirkningen af varme energien eller bare af forsøget?

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2018 af PeterValberg

nyttevirkningen er givet ved forholdet mellem tilført energi og udnyttet energi

\eta=\frac{E_{udnyttet}}{E_{tilf\o rt}}

hvor den tilførte energi (i Joule) afhænger af kogekandens effekt (i Watt) og tiden (i sekunder)

E_{tilf\o rt}=P\cdot t

og den udnyttede energi (i Joule) afhænger af vandets masse (i kg),
vands specifikke varmekapacitet (i kJ/kgºC) samt temperaturforskellen (i ºC)

E_{udnyttet}=m\cdot c\cdot \Delta T

hvor
c_{vand}=4,18\, kJ/kg^\circ C

Dybest set burde temperaturen indsættes i Kelvin (K), men da det er en temperaturforskel,
der benyttes, så er det i princippet lige meget, om man benytter ºK eller ºC.
 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Nyttevirkning, varmeenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.