Biologi

Nedarvning af øjenfarve

14. juni 2018 af Hans2697 - Niveau: B-niveau

Hej, 

Er det nogen herinde som kan hjælpe mig med nedarvning af øjenfarve? 

Har virkelig brug for hjælp!!!

Vedhæftet fil: fff.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2018 af Eksperimentalfysikeren

Vore arveanlæg findes i par, et fra moderen og et fra faderen (undtagen for mænds vedkommende de arveanlæg, der er i X- og Y-kromosomerne).

I den viste figur er der to bedsteforældrepar, hvor den ene har brune øjne og den anden blå øjne. Arveanlægget for brune øjne angives med et stort B, mens arveanlægget for blå øjne. Arveanlægget for brune  øjne dominerer over arveanlægget for blå øjne. Derfor vil en person, der har kombinationen Bb have brune øjne ligesom en person, er har kombinationen BB, mens en person, der har blå øjne, har kombinationen bb.

i bedsteforældreparet antager vi, at personen, der har brune øjne, har kombinationen BB. Derfor vil alle deres børn (der udgør forældregenerationen) have kombinationen Bb, fordi de arver B fra den ene og b fra den anden af deres forældre.

I den nederste generation, børnegenerationen, vil begge deres forældre have kombinationen Bb. De kan altså (hvis vi skriver arveanlægget fra faderen først i paret) få én af kombinationerne BB, Bb, bB eller bb. Da de tre første får brune øjne, vil en fjerdedel af børnegenerationen have blå øjne og tre fjerdedele brune øjne.

Bemærk, at et forældrepar, hvor begge har brune øjne, kan få børn med blå øjne. Det modsatte er ikke tilfældet. Hvis begge forældre har blå øjne, har de begge kombinationen bb og der kan derfor ikke nedarves et B.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. juni 2018 af Isop

Brune øjne nedarves autosomalt dominant. 

Blå øjne nedarves autosomalt ressesivt. 

Dette er ud fra din figur. 


Skriv et svar til: Nedarvning af øjenfarve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.