Matematik

Bevis formlerne for a og b for en lineær funktion hvis man kender to punkter?

16. juni 2018 af ceci097d - Niveau: C-niveau

Jeg sidder med et 'spørgsmål' til min kommende matematik eksamen, og jeg fatter simpelthen intet. Det lyder som følgende: bevis formlerne for a og b for en lineær funktion hvis man kender to punkter.

Er der nogen der måske kan forklare det på den mest idiotsikre måde?

Mange tak på forhånd:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2018 af Mathias7878

Man ved, at alle punkter, der ligger på en ret linje, opfylder funktionsforskriften:

y = ax+b

dvs. to vilkårlige punkter 

(x_1,y_1) \ og \ (x_2,y_2) 

kan skrives som

y_2 = ax_2+b

samt

y_1 = ax_1+b

Vi vælger nu at trække de to ligninger fra hinanden og får

y_2-y_1 = ax_2+b-(ax_1+b)

og ved at ophæve en minusparentes får vi

y_2-y_1 = ax_2{\color{Red} +b}-ax_1{\color{Red} -b} = ax_2-ax_1

vi kan da sætte a uden for en parentes, da det indgår i begge faktorer

y_2-y_1 = a\cdot (x_2-x_1)

og ved at dividere med (x_2-x_1) fås

a = \frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}

Formlen for b bevises blot ved at isolere b i formlen y = ax+b

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. juni 2018 af Sveppalyf (Slettet)

En lineær funktion har formen

y = ax + b

Vi får så givet to punkter på grafen: (x1, y1) og (x2, y2)

Ved at indsætte koordinaterne til de to punkter i ligningen, får vi:

y1 = ax1 + b

y2 = ax2 + b

Hvis vi gerne vil have en formel for a, kan vi trække den ene ligning fra den anden (så får vi nemlig elimineret b):

y2 - y1 = ax2 + b - (ax1 + b)  <=>

y2 - y1 = a(x2 - x1)  <=>

a = (y2 - y1) / (x2 - x1)

Når man så har bestemt a, kan man finde b ved at bruge én af de to ligninger fra før. Altså enten

y1 = ax1 + b  <=> b = y1 - ax1

eller

y2 = ax2 + b  <=> b = y2 - ax2


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juni 2018 af ringstedLC

Når P1 og P2 ligger på grafen for den lineære funktion, gælder det at:

\begin{align*} y_2 &=ax_2+b\;,\;P_2:(x_2,y_2)\\ y_1 &=ax_1+b\;,\;P_1:(x_1,y_1)\\ \end{align*}

Træk de to ligninger fra hinanden for at isolere a:

\begin{align*} y_2-y_1 &=ax_2-ax_1+b-b\\ y_2-y_1 &=a(x_2-x_1)\\ a&=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}\;,\;x_2-x_1\neq 0 \end{align*}

Eller beregn a ved at isolere b:

\begin{align*} y_2&=ax_2+b\Downarrow\\ b&=y_2-ax_2\\ y_1 &=ax_1+b\Downarrow\\ b&=y_1-ax_1\Downarrow\\ y_2-ax_2&=y_1-ax_1\Downarrow\\ y_2-y_1&=ax_2-ax_1\Downarrow\\ y_2-y_1&=a(x_2-x_1)\Downarrow\\ a&=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}\;,\;x_2-x_1\neq 0 \end{align*}

b beregnes ved at indsætte a og et af punkterne i funktionen:

\begin{align*} y_1&=ax_1+b\Downarrow\\ b&=y_1-ax_1 \end{align*}

Grafisk bevis:


Skriv et svar til: Bevis formlerne for a og b for en lineær funktion hvis man kender to punkter?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.