Fysik

Idealitet vs ikke idealitet

18. juni 2018 af Yipikaye - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Spg1) Hvad vil det sige at et fast stof er ideal eller opfylder idealitet? Har det noget at gøre med at et materiale i såfald vil være kernestabil, isotropisk og lineær elastisk?

Spg2) Og hvilke egenskaber ville man tilskrive et materiale som ikke opfylder idealitet? 

Spg3) Hvad betyder lineær elasticitet? Betyder det ikke at der skal et givet tryk til en given formændring af et emne. Således at formændringen, eller tøjningen om man vil, er proportional med trykket? Samt det forhold at emnet genfinder sin form efter endt påføring af trykket.

Spg4) Et sidste spørgsmål i denne omgang er hvordan afgør man om et materiale er lineær elastisk når nu det forholder sig sådan at dette lineære område ophøre for derefter at blive afløst af plastic deformation? Det er jo ikke sådan at det lineære område bare bliver ved og ved. Såfremt det gjorde det så gav det god mening at kalde et stof for lineær elastisk, men det lineære område ophører jo som sagt.

   


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2018 af Eksperimentalfysikeren

spg1) Kan du komme nærmere ind på, i hvilken sammenhæng, du er stødt på udtrykket? Det er ikke et jeg genkender fra faststoffysikken.

spg3) Prøv at trække i en almindelig ellastik (gummibånd). Du vil opleve, at når du trækker lidt, bliver den længere og længdeforøgelsen svarer til trækket indtil en vis grænse, hvor der pludselig skal meget større kraft til at forlænge den. Hvis du når ud i dette område og så slipper elastikken, vil den vende tilbage til sim oprindelige form. Den har altså ikke været ude i det plastiske område. Men den har været ude i et område, hvor kraften stiger meget hurtigt med forlængelsen. Det er det ikkelineære elastiske område. Det er ret normalt at stoffer har et sådant ikkelineært elastisk område mellem det lineære elastiske område og det plastiske.

spg4) Den præcise metode afhænger af, hvilket stof, der er tale om, og om man benytter træk eller tryk. En af metoderne benyttes til måling på metaltråde. Man spænder den ene ende af to ens metaltråde i en holder i loftet. I den ande ende spænder man trådene fast i en trækanordning med et vaterpas mellem de to trådholdere og med en mikrometerskrue mellem vaterpasser og den ene trådholder. Denne holder kalder jeg her for måleholderen og den anden for referenceholderen. Neden under hver af de to holdere er der en krog, der kan hænges lodder på. Man hænger f.eks. 1kg på hver krog og indstiller mikrometerskruen, så vaterpasset er i vater, og noterer indstillingen. Derefter hænger man forskellige ekstralodder på i målesiden, indstiller igen til vater og aflæser mikrometerskruen. Man afsætter værdierne i et koordinatsystem. Når kurven knækker, prøver man at tage nogle af lodderne af igen. Hvis målingerne svarer til tidligere målinger, er man i det ikkelineære område. Hvis tråden ikke trækker sig sammen, er den i det plastiske område og vil bevare sin forlængelse.


Skriv et svar til: Idealitet vs ikke idealitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.