Matematik

Minus med brøker og blandet tal

15. august 2018 af Anto34 - Niveau: 8. klasse

Jeg har prøvet en del gange nu uden held, så jeg tænkte studieportalen vil være mit sidste bud inden jeg gætter.

6\tiny \frac{1}{3} - 3\tiny \frac{1}{2} 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. august 2018 af Eksperimentalfysikeren

Der er flere måder at regne det på. Den simpleste er nok at regne om til rene brøker, derefter subtrahere og evt. til sidst regne tilbage til blandet tal.

En anden mulighed er at trække 3 fra 6 og 1/2 fra 1/3. Det vil give en negativ brødel. Derfor tages der 1 fra det hele tal og regnes om til brøk.

Prøv evt. begge muligheder. Det skulle gerne give det samme.


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. august 2018 af Mathias7878

Problemet er at brøkerne ikke har samme nævner. Det skal du finde.

Måden man gør det på er ved at finde et tal som begge nævner går op i, dvs. du skal finde et tal både 3 og 2 går op i.

Det vil være tallet 12, da både 3 og 2 går op i 12. Hvor meget skal du så gange brøkerne med hver især for at få 12?

Når begge brøker har fællesnævner, så kan man let trække dem fra hinanden ved at trække tællerne fra hinanden.

Forstår du det ikke, kan jeg komme med et eksempel.

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. august 2018 af Eksperimentalfysikeren

Jeg ville nok nøjes med 6.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. august 2018 af PeterValberg

6\tfrac13-3\tfrac12=\frac{19}{3}-\frac{7}{2}=\frac{2\cdot19}{2\cdot3}-\frac{3\cdot7}{3\cdot2}=\frac{38}{6}-\frac{21}{6}=....

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. august 2018 af StoreNord

6\tfrac13-3\tfrac12=\frac{1}{6}*(36+2-18-3)=\frac{17}{6}=2\frac{5}{6}


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. august 2018 af ringstedLC


Skriv et svar til: Minus med brøker og blandet tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.