Matematik

Ligning med to x?

16. august 2018 af WhatTheFu (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg har fået ligningen :  \frac{3-8x}{6} = 6x

Jeg har prøvet lidt forskelligt, men ved det er forkert, da jeg ikke er så god til ligninger med brøkstrege.


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. august 2018 af Isomorphician

Hvis du har 1/2 og gerne vil have 1. Hvordan "fjerner" du så tallet under brøkstregen?

Samme fremgangsmåde ved denne ligning. Giv det et forsøg.


Svar #2
16. august 2018 af WhatTheFu (Slettet)

#1 Tak.

Jeg har nu prøvet med:

5 = 6x * (3-8x)

3-8x = 6x*5

-8x = 6x * 5 - 3

-8x = 6x * 2

Og nu er jeg gået i stå - ved ikke hvad jeg skal stille op med to x med tal foran.


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. august 2018 af Isomorphician

Jeg er ikke helt med på hvordan du kommer fra

\frac{3-8x}{6} = 6x

til

5 = 6x(3 - 8x)

Prøv i stedet:

\frac{(3-8x)6}{6} = 6*6x


Svar #4
16. august 2018 af WhatTheFu (Slettet)

#3

Jeg kom i den første ligning til at skrive 6 under brøkstregen i stedet for 5:

  \frac{3-8x}{6} = 6x  i stedet for  \frac{3-8x}{5} = 6x

Jeg har nu prøvet med din fremgangsmåde:

\frac{(3-8x) * 6 }{5} = 5* 6x

=

\frac{18 - 36x}{5} = 5* 6x

indtil videre..


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. august 2018 af Isomorphician

Hvis den oprindelig ligning er

\frac{3-8x}{5} = 6x, så skal du ikke gange med 6 på begge sider, men derimod...?....

(og 8*6 ≠ 36)


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. august 2018 af guuoo2 (Slettet)

Fra
     \frac{3-8x}{5} = 6x
til
   \frac{(3-8x)\cdot 6}{5} =5\cdot 6x

har du ganget med 6 på venstresiden mens du ganger med 5 på højresiden.
Du må kun gange med samme tal på begge sider.


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. august 2018 af StoreNord

\frac{3-8x}{6} = 6x                                               jeg ganger med 6 på begge sider, og får:

18 - 48x = 36x                                   så isolerer jeg x-erne på venstre side:

-48x -36x = -18               ganger med -1

48x + 36x = 18

84x = 18                tror jeg nok.
Hvad er så x?


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. august 2018 af Isomorphician

#7

Du glemmer at tage højde for nævneren på venstre side når du ganger med 6


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. august 2018 af StoreNord

Ja. Det kniber med hoved-regning.          :-)


Skriv et svar til: Ligning med to x?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.