Fysik

MUSIK OG BØLGER

29. august 2018 af Benjamin12354 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

VI har fået stillet til opgave af vores lærer at lave en fremlæggelse på 10 minutter omkring bølger i musikinstrumenter og dertil lave nogle forsøg. Man kan vidst godt sige vi er på bar bund, men vi har snakket om følgenede ting: 

Resonans og stående bølger

HJÆLP!!! Vi mangler emner


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2018 af mathon

...grundtoner og overtoner for svingende strenge og luftsøjler.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. august 2018 af Eksperimentalfysikeren

Valget af forsøg afhænger at, hvad I har til rådighed. Hvis I har adgang til en tonegenerator med en højttaler og en frekvenstæller, kan I sende lyd ind i enden af et rør og vise, at der er resonans ved en række frekvenser. Prøv dels med røret åbent i begge ender og med den ene ende lukket. Mål rørets længde og omtal, hvordan man kan måle lydens hastighed med opstillingen.

Man kan udspænde en streng mellem en fastholdt holder og en trisse med enden hængende ned til en vægtskål. En understøtning med en skarp kant mellem holderen og trissen bruges til at afgrænse et stykke tråd. Demonstrer, at frekvensen af den svingende tråd afhænger af trådens længde og trækkraften. Vis desuden, at der kan være oversvingninger på tråden ved at dæmpe strengen i et punkt, der er 1/2, 1/3 eller 1/4 fra den ene ende. Det vil være en fordel at bruge tonegenerator og frekvenstæller til forsøget.

Teori: Omtal, hvordan en kort bølge kan løbe ad strengen (gennem røret) i den ene retning, reflekteres fra enden, løbe tilbage, reflekteres igen og ende i startpunktet. Hvis den tid, det tager er lig med n gang svingningstiden, vil svingningen kunne fortsætte. Opstil herudfra ligningen for sammenhængen mellem bølgehastighed, frekvens og strenglængde (rørlængde).

10min er ikke meget. Der kan tales om det i timer, så I må planlægge omhyggeligt og vælge, så der bliver tid nok.

God fornøjelse!


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. august 2018 af SelmaWho

I kan lave forsøg med en svingende streng.

https://elearning.kvuc.dk/_fysik/SvingendeStreng.html


Skriv et svar til: MUSIK OG BØLGER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.