Biologi

Økologi

07. september 2018 af Rasm080p (Slettet) - Niveau: 9. klasse

HJÆLP!! Har virkelig brug for hjælp...

1. Beskriv kulstofs kredsløb i økosystemet.

2. Beskriv kvælstofs (nitrogen) kredsløb i økosystemet.

3. Beskriv en fødekæde  fra økosystemet.

4. Beskriv en nedbryderfødekæde fra økosystemet.

5. Beskriv, hvordan forholdene skal være  i akvariet, hvis  det skal være selvforsynende altså, hvis man    ikke behøver at fodre fiskene.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2018 af TasjaHA

1 og 2: Har du ikke fået billeder i undervisninger der beskriver dette? Det gør det i hvert flad nemmer. 

Pointen i det er, at både kulstof of kvælstof bliver udledt og optaget, så der er en udlignings effekt. Planter optager og udleder og spdan foregår det i en ciklus. Det store problem i forhold til klima forandringer er, at der bliver udledet mere end naturen kan når at optage. 

3. Fødekæden systemt starter altid med planter, som danner organisk stof(sukker) ud af uorganisk stof (CO2, lys og vand).  Når blade og andet "affald" falder af planterne, bliver det spist af regnorme, bænkebiddere og andre insekter, som er det anden trin i fødekæden. Insekter bliver spist af et anden dyr, som fx fugle, som så bliver spist af en andet dyr, som bliver spist af en andet dyr. 

Man egentlig meget simpelt dele det op i planter-planteædere-kødædere.

4. Hvor nr. 3 går fra mindre til større dyr, vender man om på den her, så det går fra større dyr til mindre dyr til baktierer. Hvis man tager et dødt dyr, så bliver legemet først spist af eksempelvist rotter. Hvor resterne bliver spist af larver, hvor det til aller sidst bliver nedbrydt af bakterier. 

5. Jamen det kræver jo at der er nogle planter i arkvariet som har en stor produktion af fotosyntese. Da fotosynten danner ilt og sukkerstof som fiskene bruger. Samtidig skal der også være de rette mængder kvælstof, som bliver brugt i systemet. 


Skriv et svar til: Økologi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.