Fysik

protonbuer

28. september 2018 af Teriperry - Niveau: A-niveau

jeg er virkelig forvirret hvordan man løser begge opgaver men jeg har en ide om at jeg skal bruge gitterformlen men jeg er helt blank men opgaven lyder:

lyset i en protonbue stammer fra spektrallinjer i oxygen. en af spektrallinjerne har bølgelængden 557,7 nm. spektret fra oxygen undersøges ved hjælp af et gitter med 1200 spalter pr. mm.

a) ved hvilken vinkel ses 1. ordens afbøjningen af spektrallinjen med bølgelængden 557,7 nm?

lyset i protonbuen indeholder lys fra tre spektrallinjer stammer fra overgange mellem to exciterede tilstande og grundtilstanden i oxygen.

b) vis, hvordan de tre spektrallinjer kan stamme fra overgange mellem to exciterede tilstande og grundtilstanden i oxygen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2018 af peter lind

a) brug d*sin(θn) = n*λ hvor d gitterkonstanten, θn den n'te afbøjningsvinkel her 1 og λ = 557,7 nm

b) Se på en tabel over energnivauer i ilt


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. september 2018 af mathon

          \small d=\frac{1\; mm}{1200}=\frac{1\; mm}{1200}\cdot 10^6\;\tfrac{ nm}{mm}=833.33\; nm


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2018 af mathon

                    \small \theta _1=\sin^{-1}\left ( \frac{557.7\; nm}{833,33\; nm} \right )=42.0\degree


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. september 2018 af mathon

              \small E=h\cdot c\cdot \lambda ^{-1}=\left (1.986\cdot 10^{-16}\; J\cdot nm \right )\cdot \lambda ^{-1}=\left ( 1239.841\; eV\cdot nm \right )\cdot \lambda ^{-1}


Svar #5
29. september 2018 af Teriperry

#4
Er det til a eller b?

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. september 2018 af mathon

til b).


Svar #7
29. september 2018 af Teriperry

#4

              \small E=h\cdot c\cdot \lambda ^{-1}=\left (1.986\cdot 10^{-16}\; J\cdot nm \right )\cdot \lambda ^{-1}=\left ( 1239.841\; eV\cdot nm \right )\cdot \lambda ^{-1}

men hvad er λ-1 så?


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. september 2018 af mathon


Skriv et svar til: protonbuer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.