Matematik

Hjælp til andengradspolynomium!

03. oktober 2018 af Ama123lie (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har en matematik aflevering for og jeg har meget svært ved nogle af opgaverne.

Dette spørgsmål er UDEN hjælpemidler og jeg har også vedhæftet det

f(x)=-0,25x^2 + 7x - 13

Hertil skal jeg:

a)  Bestem polynomiets rødder

b)  Bestem polynomiets toppunkt

c)  Faktoriser polynomiet 

En sød sjæl der kan hjælpe mig?

Vedhæftet fil: Matematik opgave 2.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2018 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. oktober 2018 af joheju (Slettet)

a) Du bestemmer rødderne ved at udregne x. Først finder du d ved d=b^2-4ac, og derefter bestemme rødderne ved x=(-b±√d)/2a - dette er altså kun hvis d er positiv. Er d negativ, er der ingen rødder, og ligeledes, hvis d=0 er der en løsning, fordi toppunktet ligger på x-aksen.

b) Du bestemmer toppunktet ved ((-b/2a),(-d/4a))

c) når noget skal faktoriseres, skal det ligesom være parantes inddelt, så det bliver ganget sammen. Dette er jeg lidt i tvivl om


Svar #3
03. oktober 2018 af Ama123lie (Slettet)

Kan du eventuelt hjælpe med hvordan jeg sætter tallene ind?.. er på ingen måde skarp til matematik og det er for mig en gåde..

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2018 af joheju (Slettet)

Ja. 

a) d er diskriminanten. når du finder den, skal du som sagt bruge formlen d=b^2-4ac.

I dette tilfælde er a=0,25 b=7 og c=-13 

Altså: d=7^2-4*0,25*(-13)

=49-(-4*0,25=-1 *(-13)=13) altså 49-13=36 altså er d 36 og der er 2 løsninger til x / rødderne

 For at finde rødderne bruger man x=(-b±√d)/2a:

x=(-7±6)/2*0,25

Rødderne må derfor være 

-7+6/2*0,25=-1/0,5=-2

og

-7-6/2*0,25=-13/0,5=-26.

b) toppunktet

For at bestemme toppunktet skulle du bruge formlen: ((-b/2a),(-d/4a))

Tp=(-7/2*0,25),-36/4*0,25

Dermed må x-koordinatet være -14 og y koordinatet -36 og på den måde er toppunktet Tp=(-14,-36)


Svar #5
03. oktober 2018 af Ama123lie (Slettet)

Okay, tak! jeg vil prøve at sætte mig ned med det for at forstå det helt


Skriv et svar til: Hjælp til andengradspolynomium!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.