Biologi

mitose

10. oktober 2018 af mikkel981 - Niveau: B-niveau

Laver bakterier mitose?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2018 af VietCoungVu

Den vegetative celledeling, der øger antallet af individer hos encellede organismer og antallet af legemsceller hos flercellede individer, producerer datterceller med samme genetiske information som modercellen. Denne delingsproces kan atter opdeles i to versioner; en simpel og en mere kompliceret (mitose).

Ja det gør de.

Mvh Bi


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. oktober 2018 af Lillon (Slettet)

VietCoungVu, dit citat fra www.evolution.dk er korrekt, men din konklusion er forkert:

Hos bakterier findes den simple vegetative celledeling, men der findes ikke den mere kompliceret (mitose)!   (Se afsnittet lige efter dit citat på evolution.dk)

Eukaryoternes vegetative eller almindelige celledeling kaldes ofte mitose for at adskille den fra deres seksuelle celledeling (meiose). Faktisk er mitosen kun en del af celledelingen.

Eukaryoternes cellecyklus består af interfase og mitotisk fase (= celledeling). Under interfasen vokser cellen, DNA'et i cellekernen bliver kopieret, og så vokser cellen yderligere. Den mitotiske fase består af mitose (= kernedeling) og cytokinese (= den egentlige deling af modercellen i to datterceller). Under mitosen opløses kernemembranen, og ved hjælp af den mitotiske spindel (tentrådsapparatet af mikrotubli) trækkes en kopi af arvematerialet til hver ende af cellen. Mitosen afsluttes med dannelse af to nye cellekerner i modercellen. I cytokinesen deles modercellens cytoplasma, og der opstår to nye celler, der hver har en cellekerne.

Ligesom eukaryotiske celler kopierer bakterier deres DNA, og kopierne fordeles til to datterceller. Processerne er dog anderledes, „simplere” end hos eukaryoter: Bakterier har hverken cellekerne eller  mitotisk spindel. Desuden sker kopiering og fordeling af DNA normalt lige efter hinanden. På grund af disse og andre forskelle kan man ikke sige, at bakterier laver mitose.


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. oktober 2018 af VietCoungVu

Åh nej det er jeg meget ked af:(


Skriv et svar til: mitose

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.