Biologi

Bakterier

11. november 2018 af HFNU - Niveau: B-niveau

Nogle der kan hjælpe mig med det her spørgsmål:

Forklar hvordan man kunne lave et forsøg der påviser hvilken temperatur, der ville slå alle vores jordbakterier ihjel.


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2018 af AngelOneOne

Hej,

Opslem en jordprøve med bakterier i sterilt vand. I x antal reagensglas med f.eks. 9 mL sterilt isotonisk saltvand, kommes 1 mL af bakterieopslemningen - Husk også at lave en blindprøve med 9 + 1 mL sterilt isotonisk saltvand. Herefter inkuberes reagensglassene ved forskellige temperaturer i passende tid. Har du f.eks. 10 glas kan du inkubere hvert glas med 10 ºC forskel - 0 - 90 ºC f.eks.

Herefter skal 1 mL fra hvert reagensglas inkuberes på en PCA agar plade og inkuberes ved f.eks. 30-37 ºC i 1-2 dage. Mærk tydeligt hvilken temperatur hver plade er blevet podet med kultur fra. Husk også at pode fra blindprøven.

Når inkuberingen er overstået, kan du se hvilke plader der har vækst, og hvornår denne vækst ophører. Er der f.eks. vækst på pladen med bakterierne inkuberet ved 50 ºC og ikke på den ved 60 ºC, kan du sige at alle bakterierne dør ved temperaturer mellem 50 ºC og 60 ºC.

Blindprøvens rolle er, at bevise at dit isotoniske sterile samtvand ikke var forurenet med bakterier i forvejen, som ville kunne påvirke resultatet.

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Svar #2
11. november 2018 af HFNU

Mange tak for dit svar.

Hvad mener du med " bakterieopslemningen"... og har du evt. lyst til at forklare hvad er en "blindprøve" er


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. november 2018 af AngelOneOne

Hej,

Da jord jo ikke kan opløses i vand, laver man det der hedder en opslemning. Dvs man blander en jordprøve med bakterier med sterilt saltvand, og blander det kraftigt. De fine partikler i jorden er sammen med bakterierne i jorden en opslemning.

Blindprøven er som beskrevet beregnet til at vise at dit isotoniske saltvand var sterilt. Hvis der kommer vækst i blindprøven, var vandet ikke sterilt, og derfor skal forsøget laves om - dit saltvand kunne måske være forurenet med termofile bakterier (bakterier der trives ved høje temperaturer), og derfor ville dit forsøg give et forkert resultat, da disse bakterier kan tåle en væsentlig højere temperatur end "normale" bakterier i jorden.

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Svar #4
13. november 2018 af HFNU

Ok 1000 tak 


Skriv et svar til: Bakterier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.