Biologi

Nedarvning af blodtyper hjælp.

25. november 2018 af Rasko90 - Niveau: C-niveau

Hejsa.

Jeg er ved at skrive en rapport omkring bestemmelse af blodtype. I bunden af denne rapport har vores lære sat flg ind i bunden : 

Følgende aktuelle faderskabssag skal opklares:

Moderns blodtype : A Rh-     Barnets blodtype :B, Rh+

Mulige fædre :

Far 1: 0, Rh+   Far 2: B,Rh+   Far  3: AB, Rh-    Far 4: A, Rh+

M

Det forvirrere mig lidt når det kommer til nedarvning. Men udfra dette synes jeg det vil give mening at Far nummer 2 er den rigtige evt også nummer 1? Måske nummer 3? Hvis mor har  genotype   IA i, og far har  IAIB Kan barnet vel godt arve i, IB som vil give ham blodtype B, men kan man få Rh+ med to negative forældre?

Håber der er nogle der kan sætte det lidt i perspektiv.

På forhånd mange tak.

/Rasmus


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. november 2018 af Lillon (Slettet)

Rhesus: Moren er Rh- (= genotype dd), og barnet er Rh+ (genotype må være Dd, fordi moren er Rh- (dd)). --> D allelen stammer fra faren, han må være Rh+ (genotype DD eller Dd).

AB0: Moren er A (= fænotype), mulige genotyper: AA og A0. Barnet er B (= fænotype), mulige genotyper: BB eller B0. --> Den eneste mulige kombination er: Moren er A0 og barnet B0. Barnet har arvet "0" fra moren, og "B" fra faren.


Skriv et svar til: Nedarvning af blodtyper hjælp.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.