Fysik

Stående bølger

11. december 2018 af hejmedjer1239 (Slettet) - Niveau: B-niveau

1)spørgsmål

ved grundtonene er bølgelængden 1/2

første overtone = 1

anden overtone =1.5

hvis vi kigger på formlen: L=n*lambda/2. L holder vi konstant. Hvis vi sætter 1,2,3 ind på n's plads, så bliver vores lambda i formlen halveret hver gang? Burde det ikke være omvendt? 

2) spørgsmål

Hvis en bølgetop på en snor reflekteres, så bliver det til en bølgedal, og stående bølger opstår fordi der hele tiden sker destruktiv inteferens imellem bølgetop og bølgedal? Er det korrekt?

3) spørgsmål

Hvorfor opstår der stående bølger i åbne resonansrør? Burde lyden ikke bare forsvinde i åbningerne? Hvor reflekteres den?


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. december 2018 af Eksperimentalfysikeren

1) Nej, grundtonens bølgelængde er 2 gange længden, L, af en streng eller et rør, der er åbent i begge ender.

første overtones bølgelængde er L, anden overtones bølgelængde er 3/2*L.

2) Det er rigtigt, at bølgetoppen reflekteres som en bølgedal. De stående bølger dannes, fordi der ved knuderne er destruktiv interferens, mens der ved bugene er konstruktiv interferens.

3) Når en trykbølge forplanter sig gennem et rør, vil overtrykket i bølgen accelerere den luft, der er lige foran trykbølgen, og decelerere den, lige bag trykbølgen. Når bølgen når ud til enden, vil den accelerere luften lige udenfor, men ikke kun i rørets retning, men også i sideretningerne. Dervedfalder trykket i bølgen og der er ikke noget tryk til at decelerere luften, så den fortsætter med at bevæge sig ud af rørenden. Derved skabes et undertryk i rørenden. Dette undertryk danner en bølge, der løber tilbage gennem røret.


Svar #2
11. december 2018 af hejmedjer1239 (Slettet)

#1

1) Nej, grundtonens bølgelængde er 2 gange længden, L, af en streng eller et rør, der er åbent i begge ender.

første overtones bølgelængde er L, anden overtones bølgelængde er 3/2*L.

2) Det er rigtigt, at bølgetoppen reflekteres som en bølgedal. De stående bølger dannes, fordi der ved knuderne er destruktiv interferens, mens der ved bugene er konstruktiv interferens.

3) Når en trykbølge forplanter sig gennem et rør, vil overtrykket i bølgen accelerere den luft, der er lige foran trykbølgen, og decelerere den, lige bag trykbølgen. Når bølgen når ud til enden, vil den accelerere luften lige udenfor, men ikke kun i rørets retning, men også i sideretningerne. Dervedfalder trykket i bølgen og der er ikke noget tryk til at decelerere luften, så den fortsætter med at bevæge sig ud af rørenden. Derved skabes et undertryk i rørenden. Dette undertryk danner en bølge, der løber tilbage gennem røret.

Tak tak, det sidste er lidt indviklet må jeg indrømme, men det skal jeg nok finde ud af :) 


Skriv et svar til: Stående bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.