Matematik

Bevis for modulo regning.

11. december 2018 af amathon123 - Niveau: A-niveau

Hejsa. 

Jeg skal i matematik bevise sætningen som er i forbindelse af modulo regning

(a*b)(mod n)=(a(mod n)*b(mod n))(mod n)

Jeg ved simpelt ikke hvordan og hvorledes jeg skal starte er der nogle der kan hjælpe mig? 


Svar #1
11. december 2018 af amathon123

Det er dog vigtigt i denne sammenhæng at a,b samt n er positive heltal


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. december 2018 af oppenede

Lad q,p være de største heltal så

a = n*q + r            <- kan kun lade sig gøre når n ≠ 0.
b = n*p + s

Dermed er   (a(mod n)*b(mod n))(mod n) = (r*s)(mod n)
                  og
                    (a*b)(mod n) = (n*(n*p*q + p*r + q*s) + r*s)(mod n)
                                         = (n*heltal + r*s)(mod n)
                                         = (r*s)(mod n)

Dvs. (a*b)(mod n) = (a(mod n)*b(mod n))(mod n)


Svar #3
11. december 2018 af amathon123

Hvad er q, p og s i denne sammenhæng? 


Svar #4
11. december 2018 af amathon123

#2

Lad q,p være de største heltal så

a = n*q + r            <- kan kun lade sig gøre når n ≠ 0.
b = n*p + s

Dermed er   (a(mod n)*b(mod n))(mod n) = (r*s)(mod n)
                  og
                    (a*b)(mod n) = (n*(n*p*q + p*r + q*s) + r*s)(mod n)
                                         = (n*heltal + r*s)(mod n)
                                         = (r*s)(mod n)

Dvs. (a*b)(mod n) = (a(mod n)*b(mod n))(mod n)

Hvad er q,p og s i denne sammenhæng? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. december 2018 af peter lind

Det gælder også hvs a og/eller b er negative eller 0. I restklasse beregninger er n et naturligt tal

q erkvotienten ved heltalsdivision med n og r er resten

p erkvotienten ved heltalsdivision med n og s er resten


Skriv et svar til: Bevis for modulo regning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.