Fysik

Ellære

17. december 2018 af hejmedjer1239 - Niveau: B-niveau

Fyrer lige et par spørgsmål af :)
Hvad forstår man ved karakteristikken for en komponent?


Hvordan ser karakteristikken ud for en glødepære? – For en diode?
- Jeg tænker at karakteristikken for en glødepære må være at dens resistans ikke er ens, men ændrer sig med temperaturen, men bliver resistansens egentlig mindre når glødepæren bliver varmere eller omvendt?


Vekselstrøm - Hvorfor kan elektroner bevæge sig begge veje?

En ladning som går igennem et knudepunkt. Kan den kun vælge EN vej og er det random hvilken vej den vælger?


Vores spændingskilde har en spænding på 12V. Vi har 2 seriekoblet resistorer på 3v og 6 v. Når strømmen har været igennem begge resistorer, hvor meget spænding forskel er der så? Er den 9 fordi 12-3=9, eller bliver alt energien afgivet så vores spændingsforskel er 12? 


Ved en parallelkobling af resistorer. Går EN ladning kun igennem en komponent? Altså, hvis vi har en spændingskilde med 20V, og 2 parallelkoblet resistorer med 5V+5V. Går 20V så igennem kun EN resistor? Hvis ja, modtager resistoren alt energien fra de 20V eller kun 5V? 

Hvis en pære får for meget energi, springer den så?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2018 af mathon

Den største strøm vil altid gå gennem komponenten med den største ledningsevne (mindste modstand)

...
       ...2 parallelt koblede resistorer med 5V+5V ?


Svar #2
17. december 2018 af hejmedjer1239

#1

Den største strøm vil altid gå gennem komponenten med den største ledningsevne (mindste modstand)

...
       ...2 parallelt koblede resistorer med 5V+5V ?

5V hver


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. december 2018 af ringstedLC

Karakteristik (for en elektronisk komponent):

- Diode: Et godt datablad for en bestemt diode indeholder en eller flere grafer over forskellige karakteristika, ex. sammenhængen mellem spænding i lederetningen og strøm eller sammenhængen mellem spænding i spærreretningen og strøm. Parametre som Imaks. og temperatur (evt. interval) kan være angivet som note. 

- Glødepære: Jeg har aldrig set et datablad for en standard (230 V) glødepære. Men hvis du ohmer en sådan og indsætter værdien i de relevante formler fås en meget højere effekt end den påtrykte. Det er fordi selve glødetråden har en negativ temperaturkoefficient (NTC) som betyder at modstanden stiger med temperaturen.

Når spændingen øges fra 0 V trækker pæren en meget stor såkaldt startstrøm som afsætter en effekt i trådens relativt lille masse, der derfor opvarmes voldsomt, så tråden "gløder". Hvis ikke modstanden blev meget mindre og strømmen derfor reduceret, ville tråden smelte (termisk runaway) og strømmen blive afbrudt.

Når tråden kun gløder og ikke brænder som fx ved elektrosvejsning, skyldes det at pæren ikke indeholder ilt. I halogenpæren er luften erstattet af halon som er en inaktiv gas, der også bruges i ildslukkere. Den - , og en tråd af wolfram med et meget højt smeltepunkt, gør at tråden ved nominel spænding når en temperatur på 4000 - 5000º. Hvis du smadrer glasset uden at ødelægge tråden og så; ADVARSEL - der er livsfarlig spænding! - tænder for pæren lyser tråden kraftigt og kortvarigt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. december 2018 af ringstedLC

#2: En resistor er ikke på 5 V eller nogen som helst anden spænding.

Du anbefales at stikke snuden ned dine lærebøger igen og nærlæse Ohm's lov.


Skriv et svar til: Ellære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.