Matematik

En julegåde

21. december 2018 af Tinkatut (Slettet) - Niveau: C-niveau

Kan nogen hjælpe med denne gåde:

Julemanden vil gerne have et overblik over sine husdyr. Han har fire slags dyr; rensdyr, geder, høns og gæs. Tilsammen har dyrene 9360 ben. Nu ved han at han har syv gange så mange geder som rensdyr og 5 gange så mange høns som gæs. Men han ved også at der er halvt så mange gæs som rensdyr og geder tilsammen.Hvor mange dyr har julemanden af hver slags?

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. december 2018 af Sveppalyf (Slettet)

4r + 4ge + 2h + 2gæ = 9360

ge = 7r

h = 5gæ

gæ = (r+ge)/2

Fire ligninger med fire ubekendte.

Vi kan indsætte ligning 2 og 3 i den første ligning:

4r + 4*7r + 2*5gæ + 2gæ = 9360  <=>

32r + 12gæ = 9360

Så indsætter vi ligning 4:

32r + 12(r+ge)/2 = 9360

Så indsætter vi ligning 2:

32r + 12(r + 7r)/2 = 9360  <=>

80r = 9360  <=>

r = 117

Ligning 2 giver:

ge = 7*117 = 819

Ligning 4 giver:

gæ = (117 + 819)/2 = 468

Ligning 3 giver

h = 5*468 = 2340


Skriv et svar til: En julegåde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.