Matematik

Potenser, kvadratrod og kubikrod

30. januar 2019 af KageSpiseren - Niveau: 9. klasse

Hejsa

Jeg har virkelig mange spørgsmål omkring nogen tal som jeg ikke kan finde ud af løsningen på eller regnemåden på til hvordan jeg når svarene.

Så lad mig starte her:

1. Udregning af (-10)2

2. 3√27

3. 3√64

4. 3√8

5. 52 * 3√125

6. 3√216

7. \frac{1}{2}x + 3 = x+1 

Fik det selv til 4 eller -4 måske får I noget helt tredje.

8. 2*X+3=19

9. 14 = x - 2*3

10. 3x+6= 2x + 5

11. \frac{x}{2}x + 4 = 10

Og den her gåde jeg ikke helt er med på:

E+N= 1

T+O= 2

T+R+E= 3

O+T+T+E= 8

E+L+V+E= 11

T+O+L+V= 12

T+R+E+T+T+E+N= ?

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2019 af oppenede

1. 10 * 10 er 100, da man ganger et tal med 10 ved at sætte 0 på tallet.
    Minus gange minus giver plus, så -10 * -10 er også 100.

2. 3√27  betyder det tal som ganget med sig selv tre gange giver 27.
    Da 3*3*3 giver 27 er svaret 3, hvilket også er oplagt da 27 indgår i 3-tabellen.

5. 52 * 3√125, her gælder på samme måde 5*5*5 = 125, så svaret er 52 * 5 = 260.

7. Indsættes x=4, så bliver det  ½*4+3 = 4+1
                                                       2+3 = 5,    dvs. x=4 er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. januar 2019 af OliverHviid

Til den første opgave: (-10)²=(-10)*(-10)=100 Til 2, 3, 4, etc. der kræver det, at du ved, hvad kubikrødder er. Se fx på opgave 2: Du skal udregne 3√27 Dette betyder, hvilket tal ganget med sig selv tre gange giver 27? Svaret er her 3, da 3*3*3=27 osv.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. januar 2019 af OliverHviid

Til spg. 7 om ligningen: ja, svaret er 4. Ved alle dine ligningsopgaver gælder det, at du kan tjekke, om du regnet rigtigt ved at indsætte din fundne x-værdi i ligningen. Så fx til spg. 7 har du med x=4:

(1/2)*4+3=4+1 altså 5=5. Derfor er x=4 svaret.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2019 af MatHFlærer

T+R+E+T+T+E+N=15


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. januar 2019 af Thomash02

Gymnasieteacher du orøver også bare virkelig at forvirre ham, gør du ikke?

Jeg vil umiddelbart sige at det rigtige svar er T+R+E+T+T+E+N = 13


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. januar 2019 af MatHFlærer

#5

Gymnasieteacher du orøver også bare virkelig at forvirre ham, gør du ikke?

Jeg vil umiddelbart sige at det rigtige svar er T+R+E+T+T+E+N = 13

Har du regnet opgaven igennem? Jeg opfatter talgåden som et system med ubekendte, og bemærk også, at tallet 11 staves "elleve" og ikke "elve", men bruges den korrekte stavemåde, får jeg ikke en løsning der kan bruges til at regne T+R+E+T+T+E+N. Derimod bruger jeg "E+L+V+E" får jeg talværdier, der faktisk kan bruges i den sidste ligning, T+R+E+T+T+E+N. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. januar 2019 af Thomash02

Jeg har bare tænkt at han skulle skrive hvad det var for et tal for det passer nemlig med alle de andre tal, og så gik jeg bare udfra at han havde skrevet forkert med elve/elleve.

Så det ikke rigtigt som en gåde, mere bare at han skulle kunne finde ud af tallene


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. januar 2019 af MatHFlærer

Det jeg nok lidt uenig i, sådan en opgave tror jeg ikke hører hjemme i 9. klasse, og heller ikke med opgaverne der var stillet før.


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. januar 2019 af Thomash02

Ja det undrede også lidt mig, at der pludselig ville komme sådan nogle spørgsmål, men tænkte at det nok bare var sådan opgaven var, men jeg vil gerne høre mere om hvordan du er kommet frem til 15


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. januar 2019 af oppenede

#9 Udtrykket:
  (E+N) - 3*(T+O) + (T+R+E) + 2*(O+T+T+E) - (E+L+V+E) + (T+O+L+V)

ganger ud til
   2*E + N + R + 3*T = T+R+E+T+T+E+N

Indsættes i stedet de værdier der er givet for hver parentes fås:
   1 - 3*2 + 3 + 2*8 - 11 + 12 = 15

Dvs. på baggrund af de givne ligninger gælder
   T+R+E+T+T+E+N = 15


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. januar 2019 af MatHFlærer

#9 behøves ikke at give svaret, da #10 allerede har skrevet det, og endda på en ret smart måde.


Skriv et svar til: Potenser, kvadratrod og kubikrod

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.