Biologi

SSO - Neuroner

24. februar 2019 af whatsupp - Niveau: A-niveau

Hejsa :)

Er de neuroner som ligger i nervesystemet, også i hjernen? Er der forskel på hjerneceller og neuroner? Men hvis det ikke er samme celler, hvordan sendes impulserne fra nervesystemet til hjernen så? Håber nogen kan hjælpe!

Mvh. Mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2019 af EnStuderende

Nervesystemet inkluderer både centralnervesystemet/CNS (herunder hjernen) og det perifere nervesystem/PNS. Så ja, eftersom hjernen er en del af nervesystemet, så er neuroner i hjernen også neuroner i nervesystemet.. Neuroner = nerveceller, men nerveceller ≠ hjerneceller. Nerveceller kan være hjerneceller, men nerveceller er alle slags celler, der findes i nervesystemet, herunder PNS, hvorimod hjerneceller kun befinder sig i hjernen (bemærk, ikke CNS: hjernen er kun en del af CNS).


Svar #2
26. februar 2019 af whatsupp

Så hjerneceller er et underpunkt ved neuroner, da der er forskellige typer af neuroner, og hjerneceller er en del af et af de typer? 

Befinder hjernecellerne sig KUN i hjernen eller også i rygmarven (CNS)? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. februar 2019 af EnStuderende

Hjerneceller er kun i hjernen, ikke i rygmarven, men de typer af celler, der er i hjernen, findes også andre steder end i hjernen. Jeg skulle måske have passet lidt på med at sige, at "nerveceller er alle slags celler, der findes i nervesystemet", det er egentlig ikke helt rigtigt. Nerveceller er de celler i nervesystemet, der er eksitatoriske, dvs. dem, der direkte sender nerveimpulserne videre, men der findes også andre typer celler i nervesystemet, herunder diverse støtteceller som f.eks. Glia celler - bl.a. Schwann celler, oligodendrocytter, astrocytter mm.

Mere korrekt er det altså at sige, at neuroner er én slags celle i hjernen. Der er dog også forskellige slags neuroner, men det er en anden sag ;)


Svar #4
26. februar 2019 af whatsupp

"men de typer af celler, der er i hjernen, findes også andre steder end i hjernen." Som fx. gliaceller (støtteceller)? De findes, af hvad du også beskriver, både i hjernen og i resten af nevesystemet?

Så... Neuroner er bare en overskrift for alle typer af celler i nervesystemet, såsom hjerneceller og gliaceller?

:D


Svar #5
26. februar 2019 af whatsupp

Og og og, er støtter gliacellen kun CNS eller hele nervesystemet?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. februar 2019 af EnStuderende

Hmm, kan godt se, det bliver forvirrende ;) Men jeg holder stadig fast i det, jeg skrev - hjerneceller er, per definition af ordet, lokaliseret i hjernen. Se det på den her måde: neuroner findes i hele nervesystemet, både CNS og PNS. De neuroner, der er i hjernen, er hjerneceller. På samme måde er der andre celler i nervesystemet, men det er kun dem i hjernen, man kalder for hjerneceller, selvom de samme typer celler kan være lokaliseret i PNS f.eks. 

'Hjerneceller' er bare celler lokaliseret i hjernen. Det er en samlet betegnelse, der både dækker over neuroner og gliaceller i hjernen

Gliaceller og neuroner findes både i CNS og PNS. 

Skriv, hvis det stadig er forvirrende.


Svar #7
28. februar 2019 af whatsupp

Tusind tak for hjælpen!!

Har også et andet spørgsmål:

Er Granula celler, støtteceller og en del af myelinskederne på neuronerne?


Skriv et svar til: SSO - Neuroner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.