Matematik

Omvendt proportionalitet

26. februar 2019 af kiwi321cool - Niveau: 9. klasse

x____10___20___40___80____160

f(x)__?___?___?___?___?

udfyld tabellen

hvad hedder forskriften?

den generelle forskrift for omvendt proportionalitet er: f(x) = a/x

Kan ikke rigtig finde ud af hvordan jeg skal finde frem til f(x) ved hjælp af de tal der står i tabellen

Håber i kan hjælpe - PS det skal færdig til i morgen, så jeg er en smule stresset


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Set kan jeg heller ikke. Der mangler en oplysning i linien, der starter med "f(x)".


Svar #2
26. februar 2019 af kiwi321cool

Nej, opgaven viser ikke nogen tal i den nederste række


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. februar 2019 af StoreNord

f(x):    a/10   a/100   a/1000 og så videre.


Svar #4
26. februar 2019 af kiwi321cool

Kan du forklare, hvordan du er kommet frem til det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. februar 2019 af StoreNord

Ved ded, at opgaven handler om "Omvendt proportionalitet"

Nåh ja. Undskyld. Jeg mente:
f(x):    a/10   a/20   a/40 og så videre.


Svar #6
26. februar 2019 af kiwi321cool

Men man kender x og skal finde a, hvordan gør jeg det?

Undskyld, men jeg forstår ikke hvorfor jeg det hedder a/10  a/20 osv. når f(x) = a/x

skal man ikke finde frem til a


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. februar 2019 af StoreNord

Nej. Tilsyneladende skal du ikke finde a.
En funktion med omvendt proportionalitet hedder generelt:  f(x)=a/x.
a kan være hvad som helst.
Du skal bare angive, hvor støttepunkterne kan se ud;
og så den generelle funktions-forskrift: f(x)=a/x


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. februar 2019 af SuneChr


# 0
Læg mærke til, at værdierne for x fordobles.
Det betyder, at de tilsvarende y værdier halveres.
Vælg et tilfældigt helt positivt tal y der er funktionsværdi for x = 10
Et y i rækken skal så være halvdelen af det foregående y.


Svar #9
26. februar 2019 af kiwi321cool

Ok, skal tabellen så se sådan her ud?

x____10____20____40____80__160

f(x)___5____10____20____40___80


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. februar 2019 af SuneChr

x  =  10   20     40    80   160
y  =   5   2,5  1,25  ...
x·y skal hele vejen hen være samme konstant.


Svar #11
26. februar 2019 af kiwi321cool

Så forskriften vil være 50/x?


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. februar 2019 af SuneChr

Ja, hvis udgangspunktet er (10 , 5)
Vi kan vælge andet udgangspunkt (10 , 13) eller (10 , 769)
Det afgørende er, at x·y hele vejen hen er den samme konstant.
(Genlæs # 8)


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. februar 2019 af AMelev

#6 y = a/x, men du har tilsyneladende både y og a som ubekendte, og så kan ligningen ikke løses.

#11 Ja, hvis det første y er 5,men det ved du jo fakktisk ikke.
Det kunne lige så godt være 20 eller hvad som helst.

Væn dig til at lægge et billede af opgaven op i stedet for at skrive den af.
Så kunne vi være sikre på, hvorvidt det var en umulig opgave eller ...


Skriv et svar til: Omvendt proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.