Matematik

Optimering

01. april 2019 af orangespark (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en opgave som hedder:
Jeg skal bestemme passende varriable og finde det radius som giver et mindst muligt samlet overfladeareal for en cylinder, hvis rumfang er 120 dm^3 (jeg har ved hæftet fil af opgaven)

Jeg har prøvet at løse opgaven og har gjort således:
Formel for cynlinder rumfang: 
V = π*r2*h
120 = π*r2*h

Formel udtrykt ved h:
120/(π*r2) = h

Formel for samlet overfladeareal:
O = 2π*r*(h+r)
O = 2π*r*((120/(π*r2))+r) <=> O = 240r-1+r2*2π

så differentiere jeg og finder nul punktet som er radius 
O'(r) = 4π*r-(240/r2)
0 = 4π*r-(240/r2) <=> r = 2,67

men en af mine venner som jeg ved har det rigtige svar fik 2,34. jeg har en ide om at det er fordi halvcirklen skal tælles med, men jeg er ikke sikker, og hvis det er så er jeg ikke helt flar over hvordan jeg så gør? Skal jeg både have en formel for en halvkulge og cyklinder for rumfanget når jeg udtrykker h?


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. april 2019 af oppenede

120/(π*r2) = h  er en formel for h udtrykt ved r.

Cylinder bund: πr2
Cylinder side: 2πrh
Øvre halvkugle: 2πr2

Areal = πr(r+2h+2r) = πr(r+2(120/(πr2))+2r)
         =3 \pi r^2+\frac{240}{r}

som minimeres ved r ≈ 2.335


Svar #2
01. april 2019 af orangespark (Slettet)

tak!


Skriv et svar til: Optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.