Bioteknologi

Teoretisk udbytteberegning af acetylsalicylsyre

05. maj 2019 af FrejaNivi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder med en opgvae i bioteknologi (kemi delen), og har brug for noget hjælp.

Jeg skal vise, at syntesen af udbyttet af acetylsalicylsyre er 43,7 % af det teoretiske udbytte, men jeg ved ikke hvordan jeg skal gøre det.

Jeg har vedhæftet opgaven med reaktionen for syntesen.

Vedhæftet fil: Acetylsalicylsyre.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Du kan se af reaktionsligningen at 1 mol salicylsyre reagerer med 1 mol eddikesyreanhydrid og danner 1 mol acetylsalicylsyre og 1 mol eddikesyre.

4,00 g salicylsyre svarer til stofmængden:

n = m/M

n(salicylsyre) = 4,00g / 138,12 g/mol = 0,028960 mol

6,00 g eddikesyreanhydrid svarer til stofmængden:

n(eddikesyreanhydrid) = 6,00g / 102,09 g/mol = 0,058772 mol

De reagerer i forholdet 1:1, men vi kan se at der er mere eddikesyreanhydrid, så det er salicylsyren der er den begrænsende faktor.

Da der bliver dannet 1 mol acetylsalicylsyre for hvert mol salicylsyre, så har vi

n(acetylsalicylsyre) = n(salicylsyre)

Den teoretiske mængde dannet acetylsalicylsyre bliver derfor

m = n*M

m(acetylsalicylsyre) = 0,028960 mol * 180,16 g/mol = 5,22 g

Den i praksis dannede mængde på 2,28 g svarer derfor til

2,28g / 5,22g = 0,437 = 43,7%

af det teoretiske udbytte.


Skriv et svar til: Teoretisk udbytteberegning af acetylsalicylsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.