Fysik

Stående strenge

26. maj 2019 af Verittas - Niveau: B-niveau

hej

Når man taler om stående strenge, hvad er resonans og resonansfrekvensens helt præcis, har kigget i min bog og på nettet, og har lidt svært ved at forstå det, 


Svar #1
26. maj 2019 af Verittas

bump, hjælp en håbløs 1.g'er


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. maj 2019 af Eksperimentalfysikeren

Der er ikke tale om stående strenge, men om stående bølger på en streng.

Ordet "resonans" kan oversættes til "genklang". Påvirker man en streng med en svingende kraft med en bestemt frekvens, resonansfrekvensen, vil strengen begynde at svinge med og fortsætte et stykke tid med at svinge efter at påvirkningen er ophørt. Det er dette, der har givet fænomenet navn.

Påvirker man en udspændt streng med en svingende kraft på tværs af strengen, vil der dannes en bølge, der løber hen ad strengen med en hastighed, der er bestemt af trækkraften i strengen og af massen pr. meter streng. Når bølgen når ende af strengen, som forudsættes at være holdt fast i enderne, vil bølgen reflekteres og løbe tilbage ad strengen. Ved den anden ende vil den igen blive reflekteret og løbe fremad igen til det sted, hvor den startede. Hvis svingningen i kraften er i fase med den bølge, der har været på sådan en tur, vil bølgen blive forstærket. Hvis de ikke er i fase med hinanden, vil svingnigerne i strengen blive meget mindre.


Skriv et svar til: Stående strenge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.