Matematik

Proportionalitet

29. maj 2019 af SW18 - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har fået et spørgsmål omkring potens, hvor jeg skal komme ind på proportionalitet.

Jeg er lidt usikker på hvad proportionalitet egentlig er, men også hvorfor proportinalitet er vigtigt i en potens og hvilken rolle spiller det?

Tror i jeg både skal komme ind på ligefrem og omvendt proportionalitet eller er det kun en af dem som er intressant, når man har at gøre med potensfunktioner?


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. maj 2019 af oppenede

Forskriften for en potensfunktion er
  f(x)=bx^a

Forskriften for en proportional sammenhæng er
  f(x)=bx

Forskriften for omvendt proportionalitet er
  f(x)=bx^{-1}

Dvs. proportionalitet og omvendt proportionalitet svarer til de specialtilfælde af en potensfunktion, som fremkommer ved at vælge a = ±1.


Svar #2
29. maj 2019 af SW18

Så ligefrem proportionalitet er ikke vigtigt i forhold til potens

Brugbart svar (1)

Svar #3
29. maj 2019 af Anders521

Proportionalitet er et begreb, der beskriver en bestem sammenhæng mellem to størrelser. Betegner vi størrelserne som x og y kan sammenhængen opstilles som enten y=a•x eller x•y= a. Den første sammenhæng kaldes for ligefrem proportionalitet og den anden for omvendt proportionalitet, hvor a er en faktor.

Om du skal komme ind på begge dele, afhænger nok af spørgsmålet/emnet.

   


Skriv et svar til: Proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.