Biologi

Glukose i mitokondrie = respiration?? HJÆLP

17. juni kl. 01:21 af esteer - Niveau: C-niveau

Jeg er meget i tvil om processen der sker når man har indtaget glukose og det er kommet ud i blodet.

sådan som jeg forstår det optager en celleglukose molekylyet og den klargører det derefter til en nedbrydningsproces ( det er her at enzymet hexokinase binder en fofat gruppe til molekylet så det bliver til glukose-6-fosfat), det næste der sker at at glukose-6-fofat bliver til pyruvat, som bliver transpoteret ind i mitokondriet. pyruvat bliver nu nedbrudt til vand og CO2. Er den sidste del respiration inde i et menneske? eller hvordan udlese der energi til ATP herfra og udledes det overhovedt til ATP?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. juni kl. 11:45 af Skaljeglavedinelektier

Det første er korrekt. Det er enzymet hexokinase eller enzymet glukokinase, det er isozymer, alt efter hvilket væv det foregår i men det er en mindre detalje. Glukose-6-fosfat omdannes ikke direkte til pyruvat, men gennem en række enzymatiske trin - her dannes der også lidt ATP ( ved substratniveau fosforyleringer) samt NADH. 

Pyruvat transporteres ind i mitochondriet og gennemløber en række enzymatiske trin i citronsyrecyklus hvor under der dannes NADH, FADH og GTP samt frigives CO2. NADH og FADH afgiver elektroner i elektrontransportkæden hvor den frie energi bruges til at pumpe H+ ud i det intermembranøse rum i mitochondriet mod dennes gradient. Ilt fungerer som endelig elektronacceptor og reduceres til vand. Den indre mitochondrielle membran er impermeabel for H+ og disse kan kun komme tilbage ind i mitochondriets matrix gennem ATP-synthase (samt nogle for dette uvæsentlige proteiner/stoffer). Energien bruges så til at danne ATP ud fra ADP og Pi - faktisk bruges energien til at frigive det dannet ATP. 


Skriv et svar til: Glukose i mitokondrie = respiration?? HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.