Teknologi

Hvorfor kan man ikke bare tilslutte et ampere meter til et kredsløb for at bestemme strømstyrken?

17. juni 2019 af Yzy - Niveau: A-niveau

Hej

Hvorfor kan man ikke bare tilslutte et ampere meter til et kredsløb for at bestemme strømstyrken?

Vi kan for at bestemme spændingsforskelle tilslutte et voltmeter til kredsløbet, men hvorfor skal et ampare meter være en del af kredsløbet før man kan måle?

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2019 af mathon

\begin{array}{llll} \textup{Et amp}\mathrm{\acute{e}}\textup{remeter - parallelforbundet med en shunt - indskydes direkte i kredsl\o bet for at m\aa le totalstr\o mmen, }\\ \text{n\aa r man har sikret sig det rigtige m\aa leomr\aa de}\\\\ \textup{Et voltmeter - serieforbundet med en formodstand - indskydes i en sideledning for at m\aa le sp\ae ndingsfaldet. }\\ \textup{Kun en minimal br\o kdel af str\o mmen passerer voltmet(e)ret} \end{array} 


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. juni 2019 af mathon

Et milliampéremeters modstand er meget lille, hvorfor man ikke ukritisk kan tilslutte det direkte i kredsløbet.


Svar #3
17. juni 2019 af Yzy

#2

Et milliampéremeters modstand er meget lille, hvorfor man ikke ukritisk kan tilslutte det direkte i kredsløbet.

Hvad er et milliampéremeters?


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. juni 2019 af peter lind

Et amperemeter og et voltmeter måler strømmen igennem sig. Hvis det bliver indskudt i kresløbet måler det så strømmen i kredsløbet. Det betyder at så bliver modstnden i kredsløbet også størrer.Man holder så modstanden i amperemetere for meget lille i forhold til kredsløbet.

Et voltmeter bliver koblet ind parallelt med kredsløbet. Man tilføjer så en meget stor modstand, så strømmen bliver meget lille. Det er egentlig strømmen man måler; men på grund af Ohms lov kan dette omregnes til spændning.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. april 2020 af ringstedLC

#3

Hvad er et milliampéremeters?

Det er bare et relativt følsomt amperemeter, milli- ≈ 10-3.

I princippet er "indmaden" i et ampere- og voltmeter den samme. I begge er det strømmen, der giver et udslag/visning.

- Ved måling af spænding "stjæles lidt" af strømmen i to knudepunkter på hver side af fx en modstand i kredsløbet ved at parallelkoble voltmetret med modstanden. Derfor skal et voltmeters indre modstand være så stor som mulig, så selve kredsløbet ikke belastes væsentligt af instrumentet. Den lille (ubekendte) strøm i instrumentets relativt store (kendte) indre modstand giver spændingen.

- Ved måling af strøm (med ledninger) er man nødt til at indskyde sit instrument i serie med strømmen. Derfor må amperemetrets indre modstand være så lille som mulig, så strømmene i selve kredsløbet ikke forandres væsentligt. Spændingen over den relativt lille (kendte) indre modstand giver strømmen.

Store strømme (fx startstrømmen i en bil) måles i praksis med et tang-amperemeter. Her benyttes det magnetfelt, der opstår omkring en leder, der gennemløbes af en strøm. Instrumentet opfanger feltet (trådløst) og udlæser strømmen, dog med større måleusikkerhed, men man undgår derved serieindkoblingen.


Skriv et svar til: Hvorfor kan man ikke bare tilslutte et ampere meter til et kredsløb for at bestemme strømstyrken?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.