Fysik

Ohm's 2.lov

22. juli 2019 af Verittas (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har helt vildt svært ved at forstå, hvad Ohms anden lov helt går ud på, er der nogen, som kan hjælpe med at forklare den.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juli 2019 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. juli 2019 af mathon

                \small \small \begin{array}{lllll} &U_o=U_i+U_y=R_i\cdot I+R_y\cdot I=(R_i+R_y)\cdot I \\\\ &U_o=U_i+U_y=R_i\cdot I+U_y\\\\ \textup{hvoraf:}\\ &U_o-U_y=R_i\cdot I \end{array}


Brugbart svar (2)

Svar #3
22. juli 2019 af ringstedLC

Ved at omskrive Ohm's lov, ses, at der altid er en positiv resistans:

\begin{align*} U &= I\cdot R \Leftrightarrow I=\tfrac{U}{R}\;,\;R\neq 0\Rightarrow R>0 \end{align*}

... og derfor må det også gælde i en spændingskilde, fx et batteri eller en stikkontakt (elkraftværk).

Kilden kan beskrives som en ideel spændingskilde U0 serieforbundet med en indre modstand Ri :

Den indre modstand kan ikke måles, da måling af resistans foretages på spændingsløse komponenter. Men med en passende Ry tilkoblet, kan strømmen I og spændingen UPol måles. Da Ri og Ry  er serieforbundne fås:

\begin{align*} \text{Indre modstand}: U_0 &= U_{Pol}+U_{R_i} \\ U_{R_i} &= U_0-U_{Pol} \\ I\cdot R_i &=U_0-U_{Pol} \\ R_i &= \frac{U_0-U_{Pol}}{I} \end{align*}

Den indre modstand bestemmer den maksimale strøm Imaks, (kortslutningsstrømmen). Da strømmen afsætter effekt (varme) i den indre modstand giver det risiko for ødelæggelse af batteriet (en bilakkumulator kan eksplodere med varm svovlsyre):

\begin{align*} \text{Maks. str\o m}: U_0 &= U_{Pol}+U_{R_i} \\ U_0 &= I\cdot \left ( R_i+R_y \right ) \\ I &= \tfrac{U_0}{R_i+R_y} \\ I_{maks} &= \tfrac{U_0}{R_i}\;,\;R_y=0 \\ \end{align*}

Et delvist afladt batteri fx type AA kan godt måles til 1.5 V uden belastning, mens det monteret i fx en lommelygte med en glødepære kun holder en polspænding på 1 V. Lygten lyser derfor svagere fordi afladningen har givet en større indre modstand end på det tilsvarende opladte (nye) batteri.

Som det fremgår af https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=332494#333087, findes denne "Ohm's 2. lov" hovedsaligt i gymnasiebøger. Det er blot en anvendelse og omskrivning af Ohm' lov.

Vedhæftet fil:_01 Ohm's lov.png

Skriv et svar til: Ohm's 2.lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.