Matematik

Hjælp til at forkorte 2 brøker.

09. august 2019 af Kraes4 - Niveau: A-niveau

Hej,

Har siddet og kigget på dem her, og kan ikke komme frem til det rigtige facit.
Er der en der gider lave dem med mellem regninger så jeg kan se hvor jeg går forkert?

Vedhæftet fil: broek3.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. august 2019 af Moderatoren

Skriv evt. hvad du selv gør, så kan andre se, hvor du gør noget galt og så hjælpe dig videre.


Svar #2
09. august 2019 af Kraes4

Ved den første har jeg prøvet at sætte det hele på fælles brøkstreg.
Så går a og -2b ud med hinanden, men får resultatet til 0, og ikke 1 som facit siger? 


Svar #3
09. august 2019 af Kraes4

I nummer to tænker jeg om man kan sætte c-2 op som en brøk, ved at sige c-2/c-2?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. august 2019 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. august 2019 af mathon

                             \small \small \begin{array}{llllll} 1.8\\ &\frac{a-(2b-9)}{a-2b}-\frac{a-(b-5)}{a-2b}+\frac{a-(b+4)}{a-2b}&b\neq\frac{1}{2}a\\\\ &\frac{a-2b+9-a+b-5+a-b-4}{a-2b}=\frac{a-2b}{a-2b}=1\\\\\\\\ 1.11\\ &\frac{4a+(2c-4b)}{a-b}-(c-2)-\frac{2c-ac+bc}{a-b}&b\neq a\\\\ &\frac{4a+2c-4b-2c+ac-bc}{a-b}-(c-2)\\\\ &\frac{4a-4b+ac-bc}{a-b}-(c-2)\\\\ &\frac{4(a-b)+c(a-b)}{a-b}-(c-2)\\\\ &\frac{(a-b)(4+c)}{a-b}-(c-2)\\\\ &4+c-c+2=6 \end{array}


Svar #6
09. august 2019 af Kraes4

Tusind tak Mathon, det giver god mening ! :)

I 1.11 - hvordan kan det være at det sidste led ændrer fortegn når du sætter dem på samme brøkstreg? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. august 2019 af mathon

         \small \begin{array}{lllll} \textup{h\ae vning af minus-parentes }&\textup{fortegn og regnetegn}&\textup{skifter}&+\rightarrow -\textup{ og }-\rightarrow + \end{array}


Svar #8
09. august 2019 af Kraes4

Men der er da ikke nogen parentes i sidste led i 1.11 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. august 2019 af mathon

               \small \small \begin{array}{lllll} \frac{...}{a-b}-\frac{\overset{\textup{\textbf{hele} t\ae lleren subtraheres}}{2c-ac+bc}}{a-b}=\frac{...-(2c-ac+bc)}{a-b}=\frac{...-2c+ac-bc}{a-b} \end{array}


Svar #10
09. august 2019 af Kraes4

Okay, mange tak!


Skriv et svar til: Hjælp til at forkorte 2 brøker.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.