Historie

Spørgsmål ift. til fremstilingstekst

16. september 2019 af HFNU (Slettet) - Niveau: B-niveau

I 1830erne begyndte veluddannede borgere at kritisere det enevældige system. De var tilhængere af liberalismen og ønskede økonomisk og politisk frihed. Samtidig blev nationalismen en folkelig kraft. Tysksindede i hertugdømmet Slesvig (hvis hertug var den danske konge) ønskede at knytte Slesvig til Det tyske Forbund, mens dansksindede ville knytte Slesvig nærmere til Danmark. Det førte til en borgerkrig (1848-1850) mellem kongeriget og hertugdømmerne Slesvig og Holsten. Kongeriget vandt krigen, men de europæiske stormagter tvang Danmark til at bevare helstaten som hidtil. I en ny krig mod Preussen i 1864 led Danmark et knusende nederlag og måtte afstå hertugdømmerne til Preussen.

De nationale lidenskaber var med til at fremme kravet om demokrati, og i 1848 opgav Frederik VII sin enevældige magt. 5. juni 1849 underskrev kongen en ny grundlov, der indførte parlamentarisk demokrati.

Det allersidste forstår jeg ikke : "Det nationale lidenskaber", er det den nationalisme der er i hele Europa på det tid, det henviser til?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2019 af BirgerBrosa

Sikke du dog misbruger denne side.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. oktober 2019 af StoreNord

Gammelt spørgsmål.
Men "De nationale lidenskaber" må være i Danmark, da Danmark jo er hovedpersonen.


Skriv et svar til: Spørgsmål ift. til fremstilingstekst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.