Andre fag

Hvorfor har vi ikke taget klimaet mere alvorligt før nu?

03. oktober 2019 af Sarah0987 - Niveau: 9. klasse

Kan i hjælpe mig?

Hvorfor har vi ikke taget klimaet mere alvorligt før nu?

TAK på forhånd:)


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. oktober 2019 af Jeppe101

Prøv at kigge på hvorfor man tager det alvorligt lige nu. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. oktober 2019 af Soeffi

#0. Stort set alle de miljøproblemer, som der er i dag, har man talt om siden jeg var barn i 1970'erne. Det gælder:

Drivhuseffekten, sur nedbør, udtynding af ozonlaget, masseudryddelse af dyr og planter, plastikforurening, forgiftning af grundvandet, iltsvind, partikelforurening af luft og erosion som følge af afskovning


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2019 af Eksperimentalfysikeren

Det er ikke gratis at gøre noget ved klimaet. I midten af 1960'erne var det en udbredet opfattelse, at alle skulle have bil. Der var enkelte, der kom med bemærkninger om, at det nok ikke var en god idé. Det faldt ikke i god jord, for hvis man skulle undvære bilen, så tog det jo længere tid. Det kunne man virkelig ikke tilbyde folk.

Omkring 1970 kom der beregninger frem, der viste, at der måtte være grænser for væksten. Nogle af beregnngerne viste, at der ville komme klimaændringer, men at man først ville se dem meget senere (dvs. i dag). Økonomerne afviste det ud fra økonomiske overvejelser. Man fremkom med nogle teorier om at hvis man skulle have stor tilfredshed i befolkningen, skulle man enten have store uligheder mellem befolknngsgrupperne eller mellem generationerne, altså vækst. Derfor kunne der ikke være tale om at gøre noget, der kunne gå ud over væksten. Der har endda været en økonom, der tillod sig at skrive i avisen, at nu skulle naturvidenskaben bare se at finde en løsning, for væksten skulle fortsætte.

Den store forsinkelse i processen hænger altså sammen med flere faktorer. Visse økonomer (heldigvis ikke alle) betrakter økonomi som mere grundlæggende end naturvidenskab. Befolkningen har en vanetænkning, der er sværd at ændre. Der skal drastiske ting til, f.eks. de uvejr, der har været de seneste 10 år. Det er heller ikke rart for menigmand, at det går ud over tegnebogen, og at man skal til at tænke på en ny måde.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. oktober 2019 af Soeffi

#2...Stort set alle de miljøproblemer, som der er i dag, har man talt om siden jeg var barn i 1970'erne...

...det samme gælder den med, at der ikke er råd til velfærdsstaten.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. oktober 2019 af ringstedLC

#2: Ikke helt enig. Drivhuseffekten var ikke et "problem" i 70'erne. Der var derimod forskere, der mente, at vi stod overfor en snarlig istid. De energibesparende tiltag, der blev indført, var nødvendige pga. "energikrisen" (de mellemøstlige olielandes prisforhøjelse) og fordi smog (partikelforurening) var et stigende problem, navnlig i Californiens storbyer. Og blandt andet derfor er tiltagene for at løse problemet med ozonlaget ikke-klimavenlige. Indtil videre er ozonlaget dog i bedring.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. oktober 2019 af Soeffi

#5. Jeg sagde også kun at man havde talt om det...se evt. https://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_effect#History


Skriv et svar til: Hvorfor har vi ikke taget klimaet mere alvorligt før nu?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.