Matematik

Reduktion

06. november 2019 af mariestuart - Niveau: 9. klasse

Hej SP!

Jeg har et spørgsmål om reduktion.

Jeg er i tvivl, om det skal hedde: 16a - 10b

Eller om det skal være: 10b

Eller måske slet ikke nogen af dem. Er der nogle, der vil forklare det? 

På forhånd tak. 

Vedhæftet fil: reducer.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2019 af janhaa

i)

16a - 10b

ii)

40a - 16


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. november 2019 af ringstedLC

a og b er ubekendte. Måske er de lig hinanden, vi ved det ikke, men a er ihvertfald a, så der kan reduceres:

\begin{align*} 8a-10b+8a &= \\ 8a+8a-10b &= \\ 16a-10b \end{align*}

Husk: "Man kan ikke trække pærer fra æbler"


Svar #3
06. november 2019 af mariestuart

Mange tak for hjælpen - jeg kom lidt i tvivl. 

Desuden har jeg et andet spørgsmål: 

Spørgsmålet er vedhæftet. Jeg sagde, at det var 6, men det viste sig, at det var 49. Det forstår jeg ikke helt. 

Vedhæftet fil:brøkerudtryk.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. november 2019 af janhaa

enig med deg, men:

6\frac{1}{8}=48+1=49


Svar #5
06. november 2019 af mariestuart

Altså jeg har ganget 6 og 8 først - og det fik jeg til 48. 

Og så mente jeg, at man skulle gange 48 op i tæller - og så fik jeg det til 6. 

Jeg forstår ikke helt den anden beregning. 


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. november 2019 af ringstedLC

Din "fejl" er, at:

\begin{align*} 6\tfrac{1}{8} \text{ skal l\ae ses som }6+\tfrac{1}{8} \\ 8\cdot (6+\tfrac{1}{8}) &= 48+\tfrac{8}{8}=48+1=49 \end{align*}


Svar #7
06. november 2019 af mariestuart

Okay, på den måde. Jeg forstår bare ikke, hvordan man skal kunne skelne mellem plus og et "skjult" gange. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. november 2019 af ringstedLC

\begin{align*} \text{Regel om "skjult" gangetegn}: 6a &= a6=6\cdot a \\ 6(a) &= (a)6=6\cdot (a)=6\cdot a \\ 6\left (\tfrac{1}{8}\right) &= \left (\tfrac{1}{8}\right )6=6\cdot \tfrac{1}{8}=\tfrac{6}{8} \\ ab &=a\cdot b \\ a\tfrac{1}{8} &= \tfrac{1}{8}a=\tfrac{1}{8}\cdot a=\tfrac{a}{8} \\ \text{undtagelser fra reglen}: 6\tfrac{1}{8} &= 6+\tfrac{1}{8}\neq6\cdot \tfrac{1}{8} \\ 66 &= 66\neq6\cdot 6 \end{align*}

Man kan ikke udelade gangetegnet mellem to tal, der skal ganges.


Svar #9
10. november 2019 af mariestuart

Tusinde tak for jeres hjælp! 


Skriv et svar til: Reduktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.