Biologi

drivhuseffekten

18. januar kl. 13:27 af skoletrat - Niveau: 9. klasse

Forklar kort, hvad drivhuseffekten er? 

brug begreberne: Solen, Jorden, jordoverflade, atmosfære, drivhusgas, varmestråling, bølgelængde, temperatur, reflektere og absorbere.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar kl. 14:18 af ringstedLC

Der er masser af tråde her på SP; bare søg og kom med et bud.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. januar kl. 17:38 af thelma333

prøv at kigge her

https://www.experimentarium.dk/klima/drivhuseffekten/

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar kl. 18:31 af CilleLarsen

Solen er vores kilde til energi. Solen giver varme til hele solsystemet. Når en sol stråle rammer jorden bliver strålens energi til varme. 

Varme er langbølget infrarød stra°ling med mindre energi end lys. Derfor har varmen sværere ved at komme forbi drivhusgasserne.

Varmen stråler ud fra jordens overflade, og videre ud i atmosfæren, hvor den møder bla. vanddamp og CO2, som er drivhusgasser. De kan absobere varmen, og igen sende varme stråler ud. På den måde bliver noget af varmen sendt tilbage til jorden, mens resten bliver sendt ud i rummet. Det kaldes altså global opvarmning også kaldet drivhuseffekten. 

Drivhuseffekten gør så vi har et behageligt klima. Hvis vi ikke havde drivhusgasser (som co2) i atmosfæren ville alt varmen forsvinde ud i rummet, og på den måde ville der blive ekstremt koldt på jorden, da der ikke ville komme noget varme til jorden. 

Men når der så kommer flere og flere drivhusgasser i atmosfæren, fordi vi udleder for meget co2, vil der slippe mindre varme ud i atmosfæren og der bliver varmere på hele jorden. For meget varme betyder at ørkenområder breder sig, isen smelter og nogle steder bliver der for varmt for mennesker.

Ekstra:

En kort definition af drivhuseffekten er at der lukkes mere varme ind end der lukkes ud. Drivhuseffekten er kommet fordi jordens atmosfære ændres af vi mennesker. Ved at forbrænde store mængder kul, olie og gas (fossile brændsler), ved at rydde store skovarealer og samt ved at slippe en masse forskellige kemiske stoffer ud i luften - øges drivhuseffekten i atmosfæren. Varmen der kommer ind fra solen får sværere ved at slippe ud igen. Og jordens gennemsnitlige temperatur stiger. Jordens gennemsnitlige temperatur er på 15 grader.


Skriv et svar til: drivhuseffekten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.