Biologi

Arvning

28. januar kl. 18:20 af melialaci100 - Niveau: A-niveau

Hej, jeg forstår ikke helt det her, kunne nogle hjælpe med at forklare det?

John og Mille, har 4 børn. Mille er bærer er genet for CTFR, og John er også bærer af genet CTFR. Dermed får 2 af deres børn udtrykt sygdommen, og det er deres 2 drenge Emil og Elias. 

Ud fra deres tabel, er der 25% chance for at de er raske, 50% chance for at de er bærer og 25% chance for at de er syge. Er det så muligt at 2 af de 4 bliver syge. 

Og hvad er forskellen på dominant og recessiv nedarvning og proteinmængden??


Svar #1
28. januar kl. 19:14 af melialaci100

Er det muligt?


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. januar kl. 20:47 af Skaljeglavedinelektier

Du mener nok CFTR.

Sygdommen nedarves autosomalt recessivt, hvilket betyder, at børnene skal arve det syge gen fra begge forældre for at blive fænotypisk syg - har de kun 1 sygt gen er de bærer og fænotypisk raske. 

Ja det er muligt. Der er tale om sandsynligheder og ikke om faktiske udfald. Der er også 50/50 for at slå plat eller krone, men du kan sagtens slå krone 4 gange i streg. Der er 1/6 sandsynlighed for at slå en sekser med en terning, men du kan sagtens have seks slag uden at få en sekser (bare tænk på pakkeleg). 


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. januar kl. 21:39 af ringstedLC

Det er ikke helt klart, hvad der er opgave og hvad der er dine beregninger.

Alle udfald er mulige, fordi, som der står, tabellen giver en kun en sandsynlighed for udfald. Det betyder i teorien, at selvom de fik hundrede børn, kunne de alle fx være raske (fri) eller fx være syge. Det er bare meget usandsynligt.

Generelt om reccessiv nedarvning: Når begge forældre er raske bærere nedarves med den nævnte sandsynlighed. Man taler om raske eller frie (25%), raske bærere (50%) og syge (25%), hvor raske afkom ikke kan give allelen videre, hvor raske bærere kan give allelen videre (som i forældrenes tilfælde) og syge, der vil give allelen videre.

Statistisk vil 75% af afkommet altså være raske, men desværre vil 2/3 af dem statistisk være bærere.

Dominant nedarvning, forsimplet (den "nemme"): Bare én forælder har egenskaben vil alt afkom få egenskaben.


Svar #4
29. januar kl. 16:20 af melialaci100

#3

Det er ikke helt klart, hvad der er opgave og hvad der er dine beregninger.

Alle udfald er mulige, fordi, som der står, tabellen giver en kun en sandsynlighed for udfald. Det betyder i teorien, at selvom de fik hundrede børn, kunne de alle fx være raske (fri) eller fx være syge. Det er bare meget usandsynligt.

Generelt om reccessiv nedarvning: Når begge forældre er raske bærere nedarves med den nævnte sandsynlighed. Man taler om raske eller frie (25%), raske bærere (50%) og syge (25%), hvor raske afkom ikke kan give allelen videre, hvor raske bærere kan give allelen videre (som i forældrenes tilfælde) og syge, der vil give allelen videre.

Statistisk vil 75% af afkommet altså være raske, men desværre vil 2/3 af dem statistisk være bærere.

Dominant nedarvning, forsimplet (den "nemme"): Bare én forælder har egenskaben vil alt afkom få egenskaben.

tak!!!!


Svar #5
29. januar kl. 16:20 af melialaci100

#3

Det er ikke helt klart, hvad der er opgave og hvad der er dine beregninger.

Alle udfald er mulige, fordi, som der står, tabellen giver en kun en sandsynlighed for udfald. Det betyder i teorien, at selvom de fik hundrede børn, kunne de alle fx være raske (fri) eller fx være syge. Det er bare meget usandsynligt.

Generelt om reccessiv nedarvning: Når begge forældre er raske bærere nedarves med den nævnte sandsynlighed. Man taler om raske eller frie (25%), raske bærere (50%) og syge (25%), hvor raske afkom ikke kan give allelen videre, hvor raske bærere kan give allelen videre (som i forældrenes tilfælde) og syge, der vil give allelen videre.

Statistisk vil 75% af afkommet altså være raske, men desværre vil 2/3 af dem statistisk være bærere.

Dominant nedarvning, forsimplet (den "nemme"): Bare én forælder har egenskaben vil alt afkom få egenskaben.

tak!!!!!


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. januar kl. 18:44 af Skaljeglavedinelektier

Følgende er ikke korrekt:

Dominant nedarvning, forsimplet (den "nemme"): Bare én forælder har egenskaben vil alt afkom få egenskaben.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. januar kl. 22:01 af ringstedLC

#6: Hverken trådstarter eller nogen andre bliver synderligt klogere af dette "svar".


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. januar kl. 23:07 af Skaljeglavedinelektier

#7 det har du ret i. 

De fleste sygdomme, der er dominante, ses ved en syg forældre, der har et sygt gen og et rask gen. Det er således muligt for en forældre med egenskaben/sygdommen at få raske børn - det ses sjældent med to syge gener ved dominant nedarvning. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. februar kl. 09:59 af ringstedLC

#8: Dét har du selvfølgelig helt ret i.

Dominant nedarvning, forsimplet: Bare én forælder giver egenskaben til et afkom, vil dette få egenskaben.


Skriv et svar til: Arvning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.