Fysik

Hvad er en spændingsforskel?

03. februar kl. 21:43 af mastersnoda - Niveau: 9. klasse

Hej der :)

Jeg har virkelig brug for hjælp

jeg fatter simpelthen ikke havd en soændignsforksel er, har søgt og søgt og søgt men forstår simpelthen ikke måden folk forklare det på.

så hvis det virkelig bliver skåret ud i pap kan det være :)

på forhånd tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar kl. 22:13 af mathon

Spændingen U i et kredsløbspunkt er punktets elektriske energi pr ladningsenhed (Joule pr. Coulomb = Volt).
Spændingsforskellen mellem to punkter A og B er
derfor:
                UAB = forskelllen i elektriske energi pr ladningsenhed.


Svar #2
03. februar kl. 22:30 af mastersnoda

jeg forstår det simpelthen ikke, jeg er dybt indporneret over at jeg kan være så dum....


Svar #3
03. februar kl. 22:32 af mastersnoda

kan du måske bare prøve at forklare hvad den gør lige i denn her situation? 

Resultatet er at der bliver opbygget en spændingsforskel på ca. 0,6 V mellem solcellens for- og bagside, når den belyses. Hvis man forbinder de to sider med et elektrisk kredsløb, vil spændingsforskellen søges udlignet, ved at der løber en strøm, som er proportional med bestrålingsstyrken.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. februar kl. 09:47 af chyvak

Du er sikkert bekendt med begrebet potentiel energi fra mekanikken. Det er energi man tilskriver et legeme, der befinder sig i et tyngdefelt. Man kalder den også beliggenhedsenergi, fordi den afhænger af legemets beliggenhed i tyngdefeltet. Mere specifikt vælger man vilkårligt en beliggenhed hvor man siger at legemet har beliggenhedsenergien nul. Hvis et legeme befinder sig et andet sted, så siger man at dets beliggenhedsenergi er lig med det arbejde, som tyngden udfører på legemet (dog med modsat fortegn) når det flyttes fra nulniveauet til dets faktiske beliggenhed (flyttes meeeget langsomt).

Hvorfor nævner jeg nu det?

Fordi en spændingsforskel blot er forskellen mellem to elektriske potentialer. Og et elektrisk potential er analogt til den ovenfor beskrevne potentielle energi. Nu er der blot ikke tale om et tyngdefelt, men om et elektrisk felt og om en ladnings placering i et sådant felt. Så man vælger atter et arbitrært nulpunkt, og dernæst definerer man en ladnings elektriske potential i forhold til dette punkt som det arbejde der må udføres på ladningen for at flytte den til dens faktiske position. Af tekniske årsager dividerer man derefter dette arbejde med ladningsstørrelsen for at få et en størrelse, der siger noget om feltet helt uafhængigt af hvilken ladning man har i tankerne.

Jeg har simplificeret tingene lidt ved at antage, der er tale om et elektrostatisk felt, d.v.s. et der ikke forandrer sig i tid. Med tidsvarierende elektriske felter kan man ikke blot fortolke forskellen mellem elektriske potentialer som en forskel mellem arbejder. Det hænger sammen med, at det elektriske felt ikke længere er konservativt, men det er en anden sag.

I dit solcelleeksempel er der dannet et elektrisk felt. Og det felt er således beskaffent, at forskellen mellem en ladnings elektriske potential på den ene side (i det felt) er 0.6 V større end en ladnings elektriske potential på den anden side ( i samme felt), målt i forhold til samme arbitrært valgte nulpunkt.


Skriv et svar til: Hvad er en spændingsforskel?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.