Biologi

gener

08. februar 2020 af nutellaelsker - Niveau: A-niveau

Hvordan kan det være at kun 1,5% af vores samlede genom der koder for de proteiner der bliver dannet i vores krop?. Jeg forstår det bare ikke helt hvorfor det er en så lille procentdel der koder for proteinerne, mens resten (98%) ikke koder for noget. Er der nogle der kan forklare mig det? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. februar 2020 af Skaljeglavedinelektier

Ja det er nok et meget passende tal. 

Resten koder for noget! Mange ting er af mere regulatorisk art som fx miRNA. 

Man har ikke en god forståelse for resten af genome,t men der er sket meget store fremskridt. 


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. februar 2020 af ShadH

Først og fremmest vil der ved genekspression både bliver dannet proteiner såvel som katalytisk- og guide RNA såvel som rRNA og tRNA. Det dækker bl.a. delvist over de 98%. Den mere interessante del ligger i introns.

Genomet er opbygget af exons og introns, hvor exons er den kodende del og introns er den ikke-kodende del. Når vi vil syntetiserer mRNA ved transskription danner vi først et molekyle kaldet præ-mRNA. Gennem en række modifikationer (post-transkriptionelle modifikationer) får vi dannet det endelige mRNA. Et af disse modifikationer er RNA splicing, hvor introns fjernes og kun exons forbliver. Hvis vi alligevel fjerner introns, kan man fristes til at spørge hvad pointen er med det? Vi er i stand til at syntetisere mange flere proteiner end vi har gener. Dette skyldes alternativ splicing; når vi fjerner introns danner vi en specifik rækkefølge af exons (som så danner et specifikt protein ud fra exons-rækkefølgen), men vi kan variere måden hvorpå vi fjerner introns og dermed også variere rækkefølgen af exons - ændringen af exons-rækkefølgen giver ophav til nye proteiner. Denne evne til at danne flere proteiner ud fra et enkelt gen danner grundlaget for vores kompleksitet som organsimer (vi har faktisk færre gener end mus eller pufferfisk, men et større genom). Du kan måske derfor se hvorfor ikke-kodende DNA derfor er en vigtig andel af vores genom


Skriv et svar til: gener

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.