Matematik

Procent - Matematik

25. februar 2020 af Medine10 (Slettet) - Niveau: 7. klasse

Hej, der er en opgave jeg ikke helt kan løse. Jeg håber du kan hjælpe mig :)

Opgaven lyder sådan her:

Caroline køber varer hos slagteren:
1 kg. hamburgerryg
2 1⁄2 kg. flæskesmåkød
30 stk, røde pølser
240 gram pålæg

Da det er slagterens fødselsdag giver han 12 1⁄2 % rabat på prisen.

Hvor meget skal Caroline betale?

Og her står der priserne:
Hamburgerryg: 1⁄2 kg. 24,95 kr.
Skinkesteg 1⁄2 kr. 15,95 kr.
Flæskesmåkød 1⁄2 kg. 19,95 kr.
Røde pølser 10 stk. 9,95 kr.
Pålæg 240 gram 18,95 kr.

Jeg har selv prøvet at løse opgaven, så jeg startede med at finde ud af hvor meget det kostede.

Og det her er så hvad jeg fik det til:

1 kg hamburgerryg: 24,95 + 24,95= 49,9

2 1⁄2 kg flæskesmåkød: 19,95 • 5= 99,75

30 stk røde pølser: 9,95 • 3= 29,85

240 gram pålæg: 18,95

Så plussede jeg det sammen:

49,9 + 79,75 + 29,85 + 18,95= 198,45

Så nu mangler jeg bare at finde procenten og det ved jeg ikke helt hvordan man gør.

Så jeg håber du kan hjælpe.


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar 2020 af StoreNord

198,45 : 100 * (100-12,5)


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. februar 2020 af AMelev

Godt arbejde!
Rabatten er 12½% af 198.45 = 12.5%·198.45 = 0.125·198.45 = ....
Og så trækkes det fra normalprisen.


Svar #3
25. februar 2020 af Medine10 (Slettet)

ok tak skal du have


Svar #4
25. februar 2020 af Medine10 (Slettet)

198, 45 : 100 x 87,5=  173,64375

er svaret så 173,643% eller?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. februar 2020 af StoreNord

173,64375 kr

Men du mangler, at runde af.


Svar #6
25. februar 2020 af Medine10 (Slettet)

Hvad giver det så?

173%?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. februar 2020 af StoreNord

173,64375 kr rundes af til 173,75 kr;     tror jeg nok.

Men hvad nu, hvis 25-øren ar afskaffet???  Skal man så runde ned eller op?

Læs selv:   https://www.regneregler.dk/oereafrunding-ordbog


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. februar 2020 af ringstedLC

#0 og #6:

Så nu mangler jeg bare at finde procenten og det ved jeg ikke helt hvordan man gør.

Så jeg håber du kan hjælpe.

Nej, du mangler at beregne rabatbeløbet, så det kan trækkes fra normalprisen.

\begin{align*} \text{Pris incl. rabat} &= \frac{198.45\cdot (100-12.5)}{100}=173.64375\approx 173.64 \text{ kr.} \\ \text{Betaling, elektronisk} &= 173.64 \text{ kr.} \\ \text{Betaling, kontant} &= 173.50 \text{ kr.} \end{align*}

fordi; først afrundes "total" til hele ører med den almindelige afrundingsregel. Herefter bestemmer betalingsformen (elektr./kontant) om der skal ske en yderligere afrunding til nærmeste beløb, der er deleligt med 0.50 efter flg. regel:

0.24 → 0.00

0.25 → 0.50

0.74 → 0.50

0.75 → 1.00


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. februar 2020 af mathon

                     \small \begin{array}{lllllr} \textup{1 kg hamburgerryg:}&2\cdot 24.95&=&\textup{kr}&=&49.90\\\\\textup{2.5 kg fl\ae skesm\aa k\o d:}&5\cdot 19.95&=&\textup{kr}&=&99.75\\\\\textup{30 stk. r\o de p\o lser:}&3\cdot 9.95&=&\textup{kr}&=&29.85\\\\\textup{240 g p\aa l\ae g:}&&=&\textup{kr}&=&\underline{18.95}\\\\&&&&=&198.45\\\\\textup{rabat:}&\frac{1}{8}\cdot 198.45&=&\textup{kr}&=&\underline{-24.81}\\\\\textup{at betale:}&&&&=&173.64 \end{array}


Skriv et svar til: Procent - Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.