Biologi

Bivirkninger? Hjælp

31. marts kl. 08:40 af Markus12312 - Niveau: A-niveau

Hej 

Hvorfor er det egenetlig der altid følger bivirkninger med når man benytter sig af medicin. Er det pga medicinen ikke er specifikt nok rettet mod det den skal kurere?


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. marts kl. 15:46 af DrNielsen

Det er en af tingene i hvert fald. Hvis du har et medikament der skal virke på eksempelvis en speciel receptor, så kan det være at den type receptor udtrykker i flere forskellige typer væv. Ydermere er det sådan, at rent kemisk er der ikke nogen ting der passer 100% sammen. Dvs. at et molekyle måske har størst affinitet for en spciel receptor. Men det betyder ikke at den ikke kan sætte sig på de andre.

- - -

Nielsen

Læge


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. april kl. 03:13 af Studmed96

Som Dr. Nielsen er inde på, er det netop det med at "angrebspunktet", receptoren, for medicinen kan findes i andre væv, end det, man ønsker at behandle. En anden pointe, er at mange lægemidler også påvirker kroppens balance, homeostase. Hvis man f.eks. har vand i lungerne kan man behandle med vanddrivende medicin, navnlig loop-diuretika, som hæmmer en bestemt ion-transporter i nyrene. Dette forskyder dog kroppens ion-balance således, at man tisser en masse kalium ud, hvilket kan blive farligt. Men dette er dog nemt at korrigere for, og denne bivirkning er således en fair pris at betale, for at undgå vand i lungerne. Dette gør sig gældende for en masse andre medicintyper, og man må således altid opveje pros and cons, ved gavn og bivirkinger af medicin. 


Skriv et svar til: Bivirkninger? Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.