Fysik

Afstandskvadratloven

12. april 2020 af javannah5 - Niveau: 8. klasse
Til hvad bruger man de to forskellige formler til?

Svar #1
12. april 2020 af javannah5

.

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. april 2020 af janhaa

kalles Irradians, eller innstrålingstetthet på norsk


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. april 2020 af janhaa

I(r)=\partial \Phi/\partial A\\ \\ \Phi: radiant\,\,\,flux


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. april 2020 af MandenMedMangeHatte

Dette er vist ikke et spørgsmål for 8-klasseselever.


Svar #5
12. april 2020 af javannah5

Er der mulighed for at du kan forklare mig det på en nemmere måde
Jeg vil gerne forstår hvad man bruger de to forskellige formler til, for begge beregner intensiteten af en planet, så hvilke formål skal hver af formlerne bruges til

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. april 2020 af Eksperimentalfysikeren

Har man en kuglesymmetrisk strålingskilde og en kugleflade med radius r ogcentrum i kilden, vil den udstrålede effekt, P, fordeles jævnt over kuglefladen. Intensiteten af strålingen gennem kuglefladen er effekten, der går gennem 1m2 af kuglefladen. Man får derfor intensiteten I til:

I = \frac{P}{A_{kugleflade}}

hvor Akugleflade er arealet af kuglefladen:

A_{kugleflade} = 4\pi r^{2},

hvoraf:

I = \frac{P}{ 4\pi r^{2}}


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. april 2020 af Eksperimentalfysikeren

Kender man intensiteten, Ir, i afstand r, kan man fnde intensiteten, IR i afstanden R:

\\I_{r} = \frac{P}{4 \pi r^{2}}\\ I_{R}= \frac{P}{4 \pi R^{2}}

P isoleres i den første:

\\P = \frac{I_{r}}{4 \pi r^{2}}

og indsættes i den anden:

\\I_{R} = \frac{\frac{I_{r}}{4 \pi r^{2}}}{4 \pi R^{2}}\\ = \frac{I_{r} 4 \pi R^{2}}{4 \pi r^{2}} \\ = \frac{I_{r}r^{2}}{R^{2}}

Formlen i #6 bruges, når man kender strålingskildens effekt, eller hvis man ud fra intensiteten vil finde effekten eller afstanden.

Formlen herover bruges til at finde intensiteten i én afstand, når man kenden intensiteten i en anden afstand.

Bemærk. Formlerne gælder for alle slags kuglesymmetriske strålingskilder. I tilfældet med solen er strålngen elektromagnetisk, men samme regler gælder for lydstrålere og radioaktive strålere.

Hvis kilden ikke er kuglesymmetrisk, men dog punktformig, gælder den første formel ikke. Der skal en mere avanceret formel til. Derimod gælder den anden formel. Den er kun afhængig af, om kilden er punktformig.


Svar #8
12. april 2020 af javannah5

Så hvad er hovedpunkterne når det gælder forskellen mellem de to formler

Svar #9
12. april 2020 af javannah5

kunne man bruge den første formel til at beregne Saturns intensitet hvis nej hvorfor

Brugbart svar (0)

Svar #10
12. april 2020 af MandenMedMangeHatte

#9 Ja det kan man naturligvis godt, hvis du gad at kigge på det Ekspermintalfysikeren har skrevet.

Brugbart svar (0)

Svar #11
12. april 2020 af ringstedLC

Det er ikke to forskellige formler, men omskrivninger af den samme.

Prøv at se her: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1946041


Skriv et svar til: Afstandskvadratloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.