Fysik

smelte- og fordampningsvarme

14. april kl. 16:31 af Lise123Lise - Niveau: B-niveau

En der kan hjælpe med disse spørgsmål?

c) Når den første lette nattefrost kommer om efteråret, kan man beskytte frugten på træerne ved at oversprøjte dem med vand om aftenen.
Altså er det fordi isen vil fryse til is ved temp under 0 og så smeltes igen...?


e) Når du fryser madvarer ned i en fryser, opvarmer fryseren den omgivende luft.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april kl. 08:35 af chyvak

Vand afgiver energi når det afkøles. Og under faseovergangen vand til is afgives per masseenhed vand 80 gange mere energi end når samme masseenhed vand nedkøles een grad. Ved at oversprøjte frugterne med vand, kan man derfor forhale det tidspunkt hvor frugten fryser, idet al vandet skal fryse først. Derfor virker det formodentligt også kun i kort tid; når isen er dannet og har nået omgivelsestemperatur afgives ikke mere energi, og så vil frugten med tiden fryse.

I fryseren cirkuleres et kølemiddel mellem det indre af fryseren og det ydre (radiatoren, sidder typisk bagpå). Inde i fryseren er kølemidlet flydende og optager energi fra fryseindholdet. Derved fordamper det. Ved hjælp af en motor transporteres det til radiatoren og komprimeres atter til en væske. Kondenseringsprocessen afgiver energi. Så for at afkøle fryserindholdet skal det afgive energi og den energi skal transporteres ud af fryseren. Det er netop hvad varme er: energi i transit.


Svar #2
15. april kl. 08:41 af Lise123Lise

Mange tak! (:


Skriv et svar til: smelte- og fordampningsvarme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.