Fysik

Halveringstid

05. maj 2020 af Gymns (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan udregner man dette? Og hvordan finder man frem til svarene

1. Opgave

På et givet tidspunkt er aktiviteten af en prøve som indeholder 99-Tc 6500 Bq. 

Hvad er halveringstiden for 99-Tc?

Hvor høj er aktiviteten efter 18 timer?

 Hvornår er strålingen kommet ned på 2%?


 

2. Opgave

Vi har en 37 kBq 241-Am kilde (lignende som røgdetektor)

Hvor meget energi udsender den hvert sekund i form af alfa-stråling? [Husk fJ = 10-15 J, og tabellen i bogen giver energi i hvert henfald]

Hvor meget energi har den udsendt i løbet af et år?


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. maj 2020 af mathon

1. Opgave:
                        T1/2 = 6.01 h

                        A(t)  =  (2.34·107 h-1)·((1/2)1/T1/2 )t = (2.34·107 h-1)·((1/2)1/6.01 )t = (2.34·107 h-1)·0.89107 t        

                        A(18)  =  (2.34·107 h-1) · 0.8910718 = 2.94·106 h-1 =  815 Bq


                        0.02 = 0.89107t

                              ln(0.02) = ln(0.89107) · t

                        t =  ln(0.02) / ln(0.89107) = 33.9 h


Svar #2
05. maj 2020 af Gymns (Slettet)

#1

mange tak 


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. maj 2020 af mathon

2. Opgave:
                        Energi pr. henfald: 5.637 MeV = 9.03147·10-13 J = 903.147 · fJ

                        Udsendt energi pr sek. = (9.03147·10-13 J) · (37·10s-1) = 3.34164·10-8 

                        Udsendt energi pr år = (3.34164·10-8 J/s) · (3.15569·107 s) = 1.055 J


Skriv et svar til: Halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.