Fysik

Spændingsfald

12. maj 2020 af studineM - Niveau: B-niveau

Hejsa

Jeg ved ikke helt hvordan jeg skal løse denne opgave, håber der er nogen som kan hjælpe.

Et træ bliver ramt af et lynnedslag, som sender en elektrisk strøm igennem træet. Strømstyrken er 12 kA, og træet resistans er 0,68 M omega

Jeg tror jeg skal bruge denne formel, men jeg er ikke helt sikker

U=R*I


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2020 af janhaa

U = (0,68*106)*(12*103) V = 8160*106 V 


Svar #2
12. maj 2020 af studineM

Tusind tak!


Svar #3
12. maj 2020 af studineM

Er det måske muligt, at jeg også kan få hjælp til denne opgave? Har prøvet at finde ud af hvordan man løser den, men er virkelig i tvivl. 

Under lynnedslaget afsættes der energi i træet. 15% af den afsatte energi omdanner vand i træet til vanddamp. Lynnedslaget varer 55 nano S

Beregn den afsatte energi i træet under lynnedslaget, og vurder massen af den vanddamp der dannes pga lynnedslaget


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. maj 2020 af mathon

      \small \small \begin{array}{lllll}\textup{afsat energi:}&R\cdot I^2\cdot t=(0.68\cdot 10^6\;\Omega ) \cdot \left ( 12\cdot 10^3\;A \right )^2\cdot \left ( 55\cdot 10^{-9}\; s \right ) =5385.6\;kJ\\\\ \textup{massen af vanddamp:}&m\cdot c\cdot (80\; C)+m\cdot L = 5385.6\;kJ\\\\&m\cdot\left ( (4.186\; \frac{kJ}{kg\cdot C})\cdot (80\;C)+\left (2260\; \frac{kJ}{kg} \right ) \right ) = 5385.6\;kJ\\\\& m = \frac{ 5385.6\;kJ}{2594.88\;\frac{kJ}{kg}}\\\\ & m \approx 2\;kg \end{array}


Svar #5
13. maj 2020 af studineM

Tusind mange gange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. maj 2020 af ringstedLC

#4 og #5: Det er kun 15% af den afsatte energi, der fordamper vand.


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. maj 2020 af ringstedLC

#0

Hejsa

Jeg ved ikke helt hvordan jeg skal løse denne opgave, håber der er nogen som kan hjælpe.

Et træ bliver ramt af et lynnedslag, som sender en elektrisk strøm igennem træet. Strømstyrken er 12 kA, og træet resistans er 0,68 M omega

Jeg tror jeg skal bruge denne formel, men jeg er ikke helt sikker

U=R*I

Det skal du sikkert også, men du har ikke skrevet selve spørgsmålet.


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. maj 2020 af mathon

\small \small \small \begin{array}{lllll}\textup{afsat tr\ae vandsenergi:}&0.15\cdot R\cdot I^2\cdot t=0.15\cdot (0.68\cdot 10^6\;\Omega ) \cdot \left ( 12\cdot 10^3\;A \right )^2\cdot \left ( 55\cdot 10^{-9}\; s \right ) = 807.84\;kJ\\\\ \textup{massen af vanddamp:}&m\cdot c\cdot (80\; C)+m\cdot L = 807.84\;kJ\\\\&m\cdot\left ( (4.186\; \frac{kJ}{kg\cdot C})\cdot (80\;C)+\left (2260\; \frac{kJ}{kg} \right ) \right ) = 807.84\;kJ\\\\& m = \frac{ 807.84\;kJ}{2594.88\;\frac{kJ}{kg}}\\\\ & m \approx 310\;g \end{array}


Skriv et svar til: Spændingsfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.