Fysik

Omregning fra km til parsec til lysår?

12. maj 2020 af mathildeblom - Niveau: C-niveau

Jeg er som noget af det afsluttende i gang med en aflevering i Fysik på C-niveau. Den omhandler universet, og min gruppe og jeg grubler lidt over svaret på dette spørgsmål:

En stjerne har en parallakse på 0,00000667 .

a)  Beregn stjernens afstand til Jorden. Husk at angive, hvilken enhed du/I angiver svaret i.

b)  Har stjernen en afstand fra jorden, så man kan berettige, at man kan bruge parallaksemetoden til at bestemme afstanden? (argumenter for jeres svar)

Vores svar:

Vi kender afstanden mellem Solen og Jorden: 149,6*106 km, som er det man også siger svarer til 1 AE (Astronomisk Enhed). Vi kender derudover også parallaksen, som er 0,00000667 grader. Vi kan derfor benytte parallaksemetoden og dets formel: d = 1 AE/sin(fi)

Vi har udregnet afstanden fra Jorden til stjernen:

d = 149,6*106/sin(0,00000667) =2,243*1013 km

Vi har så først omregnet til parsec:

2,243*1013 km/3,09*1016 km = 0,0007255663430 pc

Så fra parsec til lysår:

0,0007255663430 pc*3,26 lysår = 0,002366273174 lysår

Synes, det virker urealistisk, men de tal jeg bruger, har jeg enten fundet i min fysikbog, Orbit C, eller fået oplyst af min lærer.

Er der nogen der kan fortælle mig, hvor fejlen ligger?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. maj 2020 af swpply (Slettet)

1pc = 3.09·1016 m og ikke 3.09·1016 km som i regner med, hvorfor at

                                             d = \frac{2.24\cdot10^{13}\,\text{km}}{3.09\cdot10^{13}\,\tfrac{\text{km}}{\text{pc}}} = 0.726\,\text{pc}

Det er korrekt at 1 pc = 3.262 ly, hvorfor at

                                           d = 0.726\,\text{pc}\cdot3.262\,\tfrac{\text{ly}}{\text{pc}} = 2.38\,\text{ly}


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. maj 2020 af swpply (Slettet)

#0
Synes, det virker urealistisk, men de tal jeg bruger, har jeg enten fundet i min fysikbog, Orbit C, eller fået oplyst af min lærer.

Det er foresten kanon, at I stopper op og kigger på de tal i får og samligner med hvad i forventet og dermed opdager at i må havde lavet en fejl. Det er et rigtigt vigtigt karaktertræk som færeste studerende på de gymnasiale udadanselser desvære besider. Så fortsæt endeligt med det :-)


Skriv et svar til: Omregning fra km til parsec til lysår?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.