Fysik

Den kosmologiske rødforskydning

30. maj 2020 af Tippi123 - Niveau: B-niveau

Hej igen SP.

Dobbelteffekten er skyld i rødforskydningen, der har formlen: z=\frac{\lambda -\lambda _0 }{\lambda _0}

Men så er der den kosmologiske rødforskydning: z+1=\frac{\lambda}{\lambda_u_d}

Hvad mener man med den kosmologiske rødforskyning, og hvordan skiler den sig ud i forhold til den forige formel? Og hvordan kom man frem til den?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. maj 2020 af ringstedLC

Ikke "dobbelteffekten", men dopplereffekten.

\begin{align*} z &= \frac{\lambda -\lambda _0}{\lambda _0} \\ &= \frac{\lambda}{\lambda _0}-\frac{\lambda _0}{\lambda _0} \\ &= \frac{\lambda}{\lambda _0}-1 \\ z+1 &= \frac{\lambda}{\lambda _0} \end{align*}


Svar #2
30. maj 2020 af Tippi123

Men hvornår bruger man et af de formler?


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. maj 2020 af ringstedLC

Det er ikke to formler, men en omskrivning. Analogt:

\begin{align*} c^2 &= a^2+b^2 \\ c &= \sqrt{a^2+b^2} \end{align*}

er jo heller ikke Pythagoras' 1.- og 2. læresætning. Der bruges den af dem, der er mest praktisk.


Svar #4
30. maj 2020 af Tippi123

Mange tusind tak for de gode svar :D


Brugbart svar (1)

Svar #5
31. maj 2020 af Goten (Slettet)

Kosmologisk rødforskydning er et fænomen, der indtræder, når universet udvider sig, og afstanden mellem galakser derfor bliver større. Dette medfører, at lysende objekters, dvs. stjernes, bølgelængder bliver længere og forskydes mod den røde ende af spektret. Det skyldes, at bølgerne skal strækkes over en længere distance. Fænomenet blev opdaget af astronomen Vesto Slipher i 1917.

Den amerikanske astronom Edwin Hubble beviste i 1929 vha. en række målinger, at fjerne galakser bevæger sig hurtigere væk fra os end galakser, der er tæt på os. Hans målinger udledte også hubbleloven, altså v=H_{0}*d.

I kontrast til Dopplereffekten skyldes rødforskydning ikke, at et objekt bevæger sig, men at rummet, som objektet befinder sig i, udvides. Dopplereffekten og rødforskydning er altså ikke det samme.

Læs mere her og her.


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. maj 2020 af ringstedLC

"Når man ser på spektrallinjerne fra fjerne systemer ser man, at linjerne er rødforskudt. Des længere borte systemet er des mere rødforskudt. Den effekt, som dette tilskrives, er dopplereffekten opkaldt efterChristian Andreas Doppler (Østrig, 1803 - 1853), som opdagede den i 1842, den blev eksperimentelt eftervist for lyd i 1845 og for elektromagnetiske bølger i 1848."

Malte Olsen, KU.

"Når astronomer bruger rødforskydning til at bestemme, hvor langt væk et objekt er, skal de kunne adskille den rødforskydning, der kommer fra objektets egen bevægelse. Det kan være svært at se, om et objekt er langt væk fra os, eller bare bevæger sig hurtigt væk fra os, uden at det skyldes universets udvidelse."

Mette Friis, KU.

Ovenstående er sakset fra links i #5. Det fremhævede understøtter vel ikke ligefrem påstanden i #5.


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. juni 2020 af Goten (Slettet)

#6
Hej, jeg er ked af, hvis jeg har skrevet noget forkert, men hvad er det ukorrekte?


Brugbart svar (1)

Svar #8
01. juni 2020 af ringstedLC

#5:

"Dopplereffekten og rødforskydning er altså ikke det samme."

giver mig et indtryk af, at de to begreber ikke må sammenlignes. Og at #1 og #3 derfor ikke er relevante.


Skriv et svar til: Den kosmologiske rødforskydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.