Matematik

cirklen ligning

09. juni 2020 af DeepOcean - Niveau: A-niveau

Hej Alle

jeg sidder med følgende opgave:

Figuren viser grafen for en funktion f og grafen for en cirkel med radius r = 1.
Cirklen tangerer grafen for f som vist på figuren.

Regneforskriften for f er    f(x) = x^2

Vi skal bestemme cirklen ligning?

Er der nogle det har ide og kan hjælpe lidt ?

Vedhæftes figuren

Tak på forhånden

Vedhæftet fil: Figuren.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2020 af Eksperimentalfysikeren

y = f(x) = x2.

indsæt x og udtrykket for y  i cirklens ligning sammen med de størrelser, du har i forvejen.

Find den manglende koordinat for centrum.


Svar #2
09. juni 2020 af DeepOcean

  : Du mener sådan :x^{2} +(y-x^{2})^{2} = 1  men hvordan finder  jeg y-koordinator for centrum ?

jeg ved at x-koordinator for centrum er 0   men y-koordinator ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juni 2020 af Soeffi

#0.


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. juni 2020 af Eksperimentalfysikeren

Nej x2+ ((x2)-y0)2 = 1, hvor y0 er y-koordinaten for centrum.

Jeg kan se, at jeg var lidt hurtig. Der mangler, at i røringspunktet skal de to kurver have samme tangent. Cirklens tangent står vinkelret på radius. Parablens tangenthældning fås ved at differentiere f(x).


Brugbart svar (2)

Svar #5
09. juni 2020 af Soeffi

#0. Se evt. denne video: https://www.youtube.com/watch?v=z2P8q4QC53s. Den handler egentlig om noget andet, men løser spørgsmålet undervejs.


Svar #6
09. juni 2020 af DeepOcean

#5  Tak for det , Der har hjulpet med løse opgaven.


Brugbart svar (2)

Svar #7
10. juni 2020 af Soeffi

#0. Løsning med vektorer.

Figuren nedenunder viser et vilkårligt punkt A på parablen og en vektor v parallel med tangenten til parablen gennem A. v er valgt så den har x-koordinaten 1. Vektoren u = (-x0,1/2) er tværvektor til v og har x-koordinaten x0, så den har endepunkt på y-aksen. Endepunket kaldes B og har koordinaterne (0,x02+0,5).  

Man skal nu bestemme x0, så u har længden 1. Længden af u, |u| = √[(-x0)2+(1/2)2] = √[(x0)2+(1/4)]. |u| = 1 ⇒ √[(x0)2+(1/4)] = 1 ⇒ (x0)2+(1/4) = 1 ⇒ (x0)2 = 3/4 ⇒ (x0)2 = √3/2.

Centrum for cirklen er (0,(√3/2)2+1/2) = (0,3/4+1/2) = (0,5/4)

Vedhæftet fil:cirkelparabel.png

Brugbart svar (2)

Svar #8
10. juni 2020 af Soeffi

#7...(x0)2 = 3/4 ⇒ x0 = √3/2...

Svar #9
10. juni 2020 af DeepOcean

Hvorfor har du valgt v vektor som(0,5;x0)  ?

Hvordan har du beregne Endepunket  B til være  (0,x0^2 +0,5).  ?


Brugbart svar (2)

Svar #10
10. juni 2020 af Soeffi

#9. Hvorfor har du valgt v vektor som(0,5;x0)  ? Hvordan har du beregne Endepunket  B til være  (0,x0^2 +0,5).  ?

Jeg vælger en vektor (v) parrallel med tangenten som vist på billedet: v = (1,f'(x0)) = (1,2·x0). v har tværvektoren u = (-2·x0,1).

Jeg ved, at punktet A = (x0,x02) befinder sig i afstanden x0 fra y-aksen. For at få en vektor, der er parallel med u, og som ender på y-aksen, så skal jeg vælge den, der har førstekoordinaten -x0. Denne vektor er: 0,5·(-2·x0,1) = (-x0;0,5).

Jeg skal nu lægge denne vektor til stedvektoren for A for at få stedvektoren til B. Stedvektoren til A er (x0,x02), så stedvektoren til B er (x0,x02) + (-x0;0,5) = (0,x02+0,5).


Svar #11
11. juni 2020 af DeepOcean

1000 Tak ..nu løst jeg opgave med vektor´s metode


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. juni 2020 af Soeffi

#10. Evt.:...Jeg vælger en retningsvektor (v) for tangenten som vist på billedet: v = (1,f'(x0)) = (1,2·x0)...

Skriv et svar til: cirklen ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.