Matematik

Division af kommatal

13. august 2020 af jsknjnsk - Niveau: 7. klasse
Hvordan kan det være, at 0,8:0,2 giver 4??
Hvordan kan det være, at to kommatal divideret med hinanden give større tal ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2020 af peter lind

0,2*4 = 0,8 Du kan også foelænge tæller og nævner med 10 så får du 8/2 = 4

Hvis du dividere et mindre tal med et større få du et atl der er større end 1


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. august 2020 af mathon

Hvis divisor er større end 0 men mindre end 1 bliver kvotienten større end dividenden.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. august 2020 af peter lind

#2 Forkert eksempel   0,8 er større end 0 og mindre end 1 men 0,4/0,8 = 1/2


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. august 2020 af Soeffi

#0 Hvordan kan det være, at 0,8:0,2 giver 4?

Lad os sige, at 2 mennesker skal dele 8 æbler, så får de 8/2 = 4 hver.

Antag nu at 0,2 mio. mennesker skal dele 0,8 mio. æbler, de får da 0,8 mio/0,2 mio = 4 hver.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. august 2020 af ringstedLC

#0 Det niveau du angiver ved et spørgsmål, skal være dit nuværende niveau og ikke det niveau, hvor spørgsmålet hører til.


Brugbart svar (2)

Svar #6
13. august 2020 af Capion1

# 4 sidste linje:        thumbs up !


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. august 2020 af ringstedLC

#0: Det er ikke fordi, at der er to kommatal, men kun fordi 0 < 0.2 < 1.

Ofte forklares division med eksempler på opdeling af én pizza til flere (et helt antal) personer, altså en pizza delt mellem 2, 3, 4, osv. personer.

- 2 pers. får hver en halv pizza, 3 pers. får hver en tredjedel pizza ... osv. Det giver normalt ikke de store problemer. Bemærk: Her fås altid mindre end én pizza pr. pers.

- Ved 1 pers. får denne hele pizzaen.

Men det bliver lidt abstrakt, når én pizza fx "skal deles mellem ½ pers.", - en ½ pers. skal altså have en hel pizza. Jamen, hvad så med den anden halvdel af personen? Han skal vel så også have en hel pizza. Ja, og derfor må der laves to pizzaer:

\begin{align*} 1:0.5 &= 2 \end{align*}

Bemærk: Når et antal skal deles med et tal mellem 0 og 1 fås et tal, der er større end antal (her; antal = 1).


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. august 2020 af Capion1

Der er flere eksempler, indenfor matematikken, hvor det abstrakte, når vi går udenfor mængden af
de naturlige tal, kan være vanskeligt at håndtere.

Om potensfunktionen gælder generelt:
f (x) = xq       x > 0  ∧  q ∈ R 
Hvis specielt q ∈ ZR
kan definitionsmængden udvides ved brug af det elementære potensbegreb.
 *      an = a·a·a· ... ·a    (n faktorer)  lærte vi i underskolen,
**     aπ = ... er meget abstrakt, og det konkrete i * bliver i ** vanskeligt at forholde sig til.  


Brugbart svar (2)

Svar #9
15. august 2020 af Capion1

For øvrigt:
I min skoletid spiste vi lagkage og kunne relatere hertil ved brøkregning.
Man kendte ikke pizza'en, i hvert fald ikke, med mindre man havde været på charterferie med
forældrene til Italien.
              # : - )


Brugbart svar (1)

Svar #10
17. august 2020 af ringstedLC

#9: Såvidt jeg har set, er lagkagerne fuldstændig erstattet af pizzaer i nutidens matematikbøger. Lidt trist, men det hedder vist stadig et lagkagediagram i Excel m.m.


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. august 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll} \textup{eksempel}\\\textup{p\aa \ }\#2\\& \begin{array}{lllll} \frac{a}{0.002}=\frac{a}{2\cdot 10^{-3}}=\frac{a\cdot 10^3}{2}=\frac{a\cdot 10\cdot 10^2}{2}=500a \end{array} \end{array}


Skriv et svar til: Division af kommatal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.