Matematik

Brøk problem regning

14. august 2020 af Mikkel8881 - Niveau: C-niveau

Et batteri bruger 5/8 af sin kapacitet på 3/4 af brugstiden for en genstand. Hvor meget af batteriets kapacitet bruges på hele brugstiden?

Opgaven skal løses som brøk regning, dvs ingen procent regning.

Når regnestykket er stillet op skal i forklare hvorfor i gør som i gør. Dvs i skal redegøre for matematikken bagved.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. august 2020 af Moderatoren

Hvilke problemer har du med brøker? Hvad forstår du ikke ved det?


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. august 2020 af mathon

                 \small \small \begin{array}{llllll} \textup{p\aa \ }\frac{3}{4}\textup{ }T\textup{ bruges }\frac{5}{8}\textup{ kapacitet}\\\\ \textup{p\aa \ }T\textup{ bruges }\frac{5}{8}\textup{ kapacitet}\textup{ : }\frac{3}{4}=\frac{5}{8}\textup{ kapacitet}\cdot \frac{4}{3}=\frac{5}{2}\cdot \frac{1}{3}=\frac{5}{6}\textup{ kapacitet.}\\\\\\ \textup{man dividerer med en br\o k ved at gange med den omvendte br\o k.} \end{array}


Svar #3
14. august 2020 af Mikkel8881

Forstår sådan ingenting af det


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. august 2020 af AMelev

#0 Opdater lige din uddannelse, så niveauet passer til den.

Ad #2: T = brugstid

Jeg kalder størrelserrne x og y
x = brugstid og y = kapacitet
Oplysninger \frac{5}{8}\cdot y\sim {\color{Red} \frac{3}{4}\cdot} x
For at finde ud af, hvordan det ser ud for hele brugstiden x, benyttes reglerne for ligningsløsning.
Vi skal slippe af med  {\color{Red} \frac{3}{4}\cdot }, så x står alene. Det gør vi ved at gøre det modsatte af at gange med {\color{Red} \frac{3}{4} }, dvs. dividere med  {\color{Red} \frac{3}{4} } , hvilket er det samme som at gange med \frac{4}{3} (Brøkregel)

Så får vi \frac{4}{3}\cdot \frac{5}{8}\cdot y\sim x.
Så benyttes brøkreglen for at gange to brøker sammen (tæller · tæller og nævner · nævner).
Brøken frokortes med 4 og reduceres.


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. august 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll} \textup{Division med br\o k:}\\& \begin{array}{lllll} c:\frac{a}{b}=\frac{c}{\frac{a}{b}}&\textup{br\o ken forl\ae nges med }b\\\\ \frac{c\cdot b}{\frac{a}{b}\cdot b}=\frac{c\cdot b}{a}=c\cdot \frac{b}{a} \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. august 2020 af Capion1


Et batteri bruger 5/8 af sin kapacitet på 3/4 af brugstiden for en genstand. Hvor meget af batteriets kapacitet bruges på hele brugstiden?
# 3:    Giv dig god tid til at  n æ r l æ s e  opgaveformuleringen:
          Vi kender, hvad der svarer til 3/4  og skal finde, hvad der svarer til 4/4 (= én hel).  


Skriv et svar til: Brøk problem regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.