Matematik

Olsens mønter

26. september 2020 af Capion1 - Niveau: A-niveau

.SP 260920202245.JPG

Vedhæftet fil: SP 260920202245.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2020 af peter lind

1) lav et tælletræ først udelukkende 1kr derefter 2 1kr og resten 2 kr o.s.v


Svar #2
27. september 2020 af Capion1

.SP 270920200036.JPG

Vedhæftet fil:SP 270920200036.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2020 af Soeffi

#1. Nedenunder er det vist for 5 kr i stedet for 20 kr.

Vedhæftet fil:03a2 kopi.png

Svar #4
27. september 2020 af Capion1

Det vil blive en omstændelig og uoverskuelig procedure manuelt at skulle tælle grene på træet, når antallet
af grene vokser. Jeg har fundet et billede af DASK, som den lidt ældre generation kan huske, da datalogien
tog sit indtog herhjemme. Nu har vi andre og sikkert også simplere algoritmer at udstyre "elektronhjernen"
med, og de, som har færdighed heri, kan prøve den på opgaven. Jeg har, uden at være særlig dygtig til pro-
grammering, kunnet få et lille program til at løbe de mulige (21·21·11·5·3·2 =) 145530 tilfælde igennem og
få de gunstige sorteret fra.
 



 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. oktober 2020 af Soeffi

#4.

Jeg kan godt se, at b) kræver programmering, men findes der ikke en formel for a)?


Svar #6
01. oktober 2020 af Capion1

# 5

Ma = { (x1 , x2 , x3 , x4 , x5 , x6) } | 0,50x1 + x2 + 2x3 + 5x4 + 10x5 + 20x6 = 20 }

Mb = { (x1 , x2 , x3 , x4 , x5 , x6) } |  0,50x1 + x2 + 2x3 + 5x4 + 10x5 + 20x6 = 20
                                                                  ∧  x1 + x2 + x3 + x4 + x5 + x6 = 20 }

Antal  elementer i Ma  =  293
Antal elementer i Mb   =   13

Jeg har ikke, i hvert fald endnu ikke, fundet en kombinatorisk formel, inklusion/eksklusion, som
kan frembringe resultaterne, men er nysgerrig, om andre kan bidrage med noget godt.

Man kan selvfølgelig stille flere betingelser, f.eks. at de tyve mønter skal veje mindst muligt:
Det vil i dette tilfælde være 20 1'kr der vejer 72 g
og det tungeste tilfælde med 16·50'øre + 2·1'kr + 2·5'kr  der vejer 94,4 g
De enkelte mønters vægt kan findes på Nationalbankens hjemmeside.
    


Svar #7
01. oktober 2020 af Capion1

# 6  tillæg
For algoritmens skyld skal naturligvis også bemærkes, at
xiN ∪ {0}   i = 1, 2, .. , 6   og at xi skal tilpasses et givet maksimum.
Der indsneg sig, utilsigtet, en ekstra } i mængdesymbolerne.


Skriv et svar til: Olsens mønter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.